Ve skutečnosti se připravit tyto křupavé bramboráky je snadné. Dá se donekonečna experimentovat s malými a velkými strouhanými brambory a stále můžete přidat mrkev, dýně a dokonce i sýr.
Na OurLive.cz jsem vybrala 6 způsobů, jak udělat nádherné bramboráčky, a mezi nimi je určitě i ten, který budete dělat s potěšením!
Klasické bramboráčky
© Yurchenko Iryna / shutterstock
Složení:
- 1 kg brambor
- 2 cibule
- 2 vejce
- 1 polévková lžíce mouka
- sůl, pepř
- 2 polevkové lžíce rostlinný olej
Příprava:
Brambory nastrouháme na struhadle a vyždímejte přebytečnou šťávu.
Přidáme ke strouhaným bramborům vejce, najemno nakrájenou cibuli a mouku. Jestliže 1 polévková lžíce mouky nestačí, můžete přidat trochu víc.
Lžíce přidáváme směsi na předehřátou pánev vymazanou olejem a smažené na obou stranách do zlatova.
Bramboráčky se šunkou, sýrem a bylinkami
© Ksenija Toyechkina / shutterstock
Složení:
- 300 g brambor
- 1 cibule
- 100 g šunky
- 100 g tvrdý sýr
- 1 vejce
- 2 polevkové lžíce mouky
- 1/3 čajové lžíce soli
- 1/4 čajové lžíce černého pepře
- kopr
- Olej na smažení
Příprava:
Cibuli, šunku, sýr, sirové brambory nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme vejce a nasekané kopr. Sůl, pepř podle chuti a dobře promíchejte.
Přidáme mouku a uhněteme do hladka. Směs dáváme lžící na pánev a smažíme na obou stranách dozlatova.
Bramboráčky s cuketou a jablkem
© Karl Allgaeuer / shutterstock
Složení:
- 2 cukety
- 1 jablko
- 1 vejce
- 4 polevkové lžíce krupice
- 1 čajová lžíce koření
- 2 špetky soli
- 4 brambory
- Olej na smažení
Příprava:
Jablko, cukety, brambory, nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme krupici, koření, vejce a sůl. smažíme v troše oleje na obou stranách.
Bramboráky z dýně
© Olha Afanasieva / shutterstock
Složení:
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 4 polevkové lžíce mouky
- 2 polevkové lžíce petržele
- Olej na smažení
- sůl
- mletý černý pepř
- sezam
- 1 hrst dýňových semínek
- dýně
Příprava:
Dýni nasrouháme. Nakrájíme cibuli na větší kousky a pomeleme společně česnekem.
Připravenou zeleninu zamícháme a přidáme nasekanou petrželku, vejce, mouku, sůl a mletý černý pepř podle chuti.
A dobře promícháme, pomocí lžíce na pánvi z výsledné směsi uděláme lívance. Smažíme na mírném ohni po obou stranách dozlatova. Při podávání posypeme bramboráky dýňovými a sezamovými semínky..
Bramboráčky se špenátem a mrkví
© the-challenger
Složení:
- 3 brambory
- 1/2 šálku čerstvého špenátu
- 1/2 cibule
- 1 malý mrkev
- ½ polévkové lžíce kukuřičné mouky
- 1/2 čajové lžíce chili
- sůl
- Olej na smažení
- zakysaná smetana nebo jogurt
Příprava:
Brambory a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. V ruce vymačkáme přebytečnou tekutinu.
Nakrájíme špenát a cibuli a přidáme do směsi brambor a mrkve. Pak přidáme pepř, sůl a kukuřičnou mouku. Dobře promícháme.
Smažíme bramboráčky na obou stranách do křupava, pak snížíme teplotu a smažíme, dokud nebudou hotové. Podáváme se zakysanou smetanou nebo jogurtem.
Bramboráky plněné masem
© IIdi Papp / shutterstock
Složení:
- 1 kg brambor
- 4 g krupice
- 1 vejce
- 1 čajová lžíce koření na brambory
- 200 g mletého kuřecího masa
- 1 cibule
- sůl
- černý pepř
Příprava:
Nakrájíme polovinu cibule a smažíme. přidáme mleté maso, osolíme podle chuti. Smažíme do téměř hotova.
Nastrouháme brambory na struhadle. Vymačkáme přebytečnou tekutinu a přidáme vejce do brambor. Přidáme krupici, koření a míchejte.
Na pánev dáváme lžící směs s bramborem do jejího středu lžičkou umístíme mleté maso a navrch pokryjeme znovu bramborovou směsí. Smažíme na obou stranách pod pokličkou, dokud nejsou brambory hotové.