OurLive

Stravování po porodu – Co jíst po porodu

Dlouho sem hledala nějaké rozumné doporučení pravě stravovaní po porodu. Obecné informace že první 14 dni by mělo byt jídlo které nebude zatěžovat pomůže k regeneraci ale ani soupis potravin a ni nic rozumného sem najit nemohla. Ve skupinách a forech se víc řeší, aby nenadýmalo dítě a hlavně asi celkově hlavně se neomezovat je názor většiny.

Takže jestli chce člověk poradit tak mu nikdo neporadí knihy o tom nejsou a nějaké jaké kurzy mohou nést prověřenou informaci, ale také nemusí. A co teď s tím?

Jestli si jako já, kdo to nechtěl nechat plynou náhodným tempem tak sem shromáždila maximum informací, které měli rozumné odůvodnění nebo byli podloženy nějakou studií či lékařem na jednom místě.

Na čem se zakládá strava po porodu

Těhotenství samotné i porod je zátěž a stres pro nás organismus. Většina žen trpí nedostatkem železa a jiných minerálů, a protože lékařům je to tak trochu jedno tak se to často ani nedozví, pokud si sama nezaplatí krevní testy. Ale není třeba za ně utrácet je možné počítat z nějakým základním nedostatkem. Vybírat jídla bohaté na železo, a některé potraviny z tech přirozeně sladkých pro podporu kojení. Nemyslím tím čokolády a cukrovinky, ale především sladkou zeleninu jako je řepa, dýně a další.

Jídla by měli splňovat tři podmínky teplé, pestré a výživné.

V prvních týdnech ještě by jídlo mělo také být snadno stravitelné. Protože třetí trimestr se nejvíc odrazí na našem trávicím ustrojí. Kyselost žaludku je často nižší a tím se zhoršuje stravitelnost potravin. Navíc naše organy se budou vracet na své místo ještě celých 6 týdnů a určitě nefingují ideálně po takové zátěži.

Co by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku novopečené maminky

To je asi to nejednoduší bílkoviny, tuky, vláknina a sacharidy. Ale důležitost těchto makro živit přesně v tomhle pořadí. Bílkoviny jsou nejdůležitějším stavebním prvkem. Tuky a dostatečně tučné mléko pomáhá přenášet vitaminy A, E, D a K. Přičemž všechny tyto vitaminy jsou velice důležité jak pro rozvoj miminka, tak i pro rychlejší rekonvalescenci po porodu.

I když sama jsem zastáncem IF myslím si, že v době kojení bych raději asi jedla 3 – 4 krát denně.

Co jíst po porodu

Sacharidy je lepší vybírat ty kompletní, a také nezapomínat na mléčné produkty, pokud je maminka snáší dobře, tak by neměly vyvolat problémy a ni u miminka.

Bílkoviny – v prvních dvou týdnech ne moc mastné, ale kuřecí, hovězí, telecí, vepřové, jen v začátků víc libové maso a vejce. Vývary jsou super hlavně zezačátku jsou snadno stravitelné a jestli je dělat správně tak i hodně výživné.

Přílohy – dušená mrkev, dušená červená řepa, fazolové lusky, dýně, avokádo, cuketa, jáhly, pohanka, oves, rýže i brambory (ovšem ne moc často)

Ukázka jednoho dne 4 chody a jeden dezert

Po získání jídelničku vyplň jméno a email

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Přejít nahoru