Dlouho jsem sem nepřidala žádný recept a zdálo se mi, že s novým přírůstkem se vaření doma stalo nudnějším. Ale stačilo jen trochu inspirace.
Toto je skvělý recept.
Mám ráda pečená stehna a vůbec jídla připravovaná v troubě. Čas strávený v kuchyni, zejména s rukama zaneprázdněnýma, je mnohem kratší než při přípravě jídla na pánvi
Potřebujeme:
- Kuřecí stehna- 800 g
- Oranžová – 1 ks.
- Citron – 0,5 ks.
- Kumquat – 10 ks.
- Rostlinný olej – 30 ml
- Sojová omáčka – 30 ml
- Sůl – 1 lžička.
- Černý pepř – 1 lžička.
- Paprika – 1 lžička.
- Rozmarýn – 2 snítky
Postup:
Maso musí být vychlazené.
- Čerstvý rozmarýn nenahrazujte kořením. Čerstvý rozmarýn má ušlechtilou jemnou vůni, která se hodí ke kuřecímu masu a citrusovým plodům. Pokud se vám nepodařilo najít čerstvé snítky rozmarýnu, je lepší je ze surovin úplně odstranit.
- Kuřecí stehýnka vložíme do pekáče. Kuře pokapeme rostlinným olejem, sójovou omáčkou, přidáme papriku, sůl a pepř.
- Kuřecí stehýnka dobře promícháme, aby byla ze všech stran rovnoměrně obalená rostlinným olejem a sójovou omáčkou.
- Stroužky česneku oloupeme, nasekáme nahrubo a položíme na kuřecí stehýnka.
- Opláchněte pomeranč. Pomeranč nakrájejte na velké plátky. Důležité je, aby byl pomeranč šťavnatý a sladký.
- Vymačkejte šťávu z plátků pomeranče na kuřecí stehýnka. Mezi kuře vložte zbývající pomerančové kůry.
- Citron a kumquat dobře omyjte a osušte. Citron nakrájejte na plátky a kumquat na kolečka. Kumquat nekrájejte příliš najemno, nejlépe ho nakrájejte na 3-4 díly, ne více. Z tohoto receptu byste neměli odstraňovat kumquat. Dodává kuřecímu masu lahodnou pikantnost a neobvyklou chuť. Během pečení získá nasládlou chuť, která skvěle doplní plátky citronu.
- Na kuře položte kolečka citronu a plátky kumquatu. Přidejte pár snítek čerstvého rozmarýnu.
- Kuře v citrusové marinádě zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 2-3 hodiny do lednice. Pokud pokrm připravujete předem a chcete jej podávat horké a čerstvě uvařené, můžete kuře nechat jeden den marinovat. Díky tomu bude kuřecí maso ještě šťavnatější a chutnější. Dále vyjměte kuře z chladničky 50 minut před podáváním a postupujte podle následujících kroků.
- Odstraňte potravinářskou fólii z pánve a vložte kuře doprostřed trouby. Teplotu stáhněte na 180 stupňů a kuře pečte 50 minut. Kuře v citrusové marinádě nedávejte do již rozpálené trouby. V lednici kuře dobře vychladne a jemné zahřátí trouby mu zajistí šťavnatost a jemnou chuť.
- Pro další skladování hotového pokrmu je třeba vyjmout pečené kuře z trouby a dobře jej zakrýt alobalem. Miska zcela ochlaďte při pokojové teplotě a poté ji vložte do chladničky. V citrusové marinádě můžete kuře skladovat 2 dny. Před podáváním pokrm prohřejte v troubě bez sundání alobalu, aby se maso a citrusy shora nepřipálily.
- Hotové jídlo můžete ozdobit snítkami čerstvého rozmarýnu.
Dobrou chuť!