OurLive

Kuřecí steha v citrusové marinádě

Dlouho jsem sem nepřidala žádný recept a zdálo se mi, že s novým přírůstkem se vaření doma stalo nudnějším. Ale stačilo jen trochu inspirace.

Toto je skvělý recept.

Mám ráda pečená stehna a vůbec jídla připravovaná v troubě. Čas strávený v kuchyni, zejména s rukama zaneprázdněnýma, je mnohem kratší než při přípravě jídla na pánvi

Potřebujeme:

  • Kuřecí stehna- 800 g
  • Oranžová – 1 ks.
  • Citron – 0,5 ks.
  • Kumquat – 10 ks.
  • Rostlinný olej – 30 ml
  • Sojová omáčka – 30 ml
  • Sůl – 1 lžička.
  • Černý pepř – 1 lžička.
  • Paprika – 1 lžička.
  • Rozmarýn – 2 snítky

Postup:

Maso musí být vychlazené.

  1. Čerstvý rozmarýn nenahrazujte kořením. Čerstvý rozmarýn má ušlechtilou jemnou vůni, která se hodí ke kuřecímu masu a citrusovým plodům. Pokud se vám nepodařilo najít čerstvé snítky rozmarýnu, je lepší je ze surovin úplně odstranit.
  2. Kuřecí stehýnka vložíme do pekáče. Kuře pokapeme rostlinným olejem, sójovou omáčkou, přidáme papriku, sůl a pepř.
  3. Kuřecí stehýnka dobře promícháme, aby byla ze všech stran rovnoměrně obalená rostlinným olejem a sójovou omáčkou.
  4. Stroužky česneku oloupeme, nasekáme nahrubo a položíme na kuřecí stehýnka.
  5. Opláchněte pomeranč. Pomeranč nakrájejte na velké plátky. Důležité je, aby byl pomeranč šťavnatý a sladký.
  6. Vymačkejte šťávu z plátků pomeranče na kuřecí stehýnka. Mezi kuře vložte zbývající pomerančové kůry.
  7. Citron a kumquat dobře omyjte a osušte. Citron nakrájejte na plátky a kumquat na kolečka. Kumquat nekrájejte příliš najemno, nejlépe ho nakrájejte na 3-4 díly, ne více. Z tohoto receptu byste neměli odstraňovat kumquat. Dodává kuřecímu masu lahodnou pikantnost a neobvyklou chuť. Během pečení získá nasládlou chuť, která skvěle doplní plátky citronu.
  8. Na kuře položte kolečka citronu a plátky kumquatu. Přidejte pár snítek čerstvého rozmarýnu.
  9. Kuře v citrusové marinádě zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 2-3 hodiny do lednice. Pokud pokrm připravujete předem a chcete jej podávat horké a čerstvě uvařené, můžete kuře nechat jeden den marinovat. Díky tomu bude kuřecí maso ještě šťavnatější a chutnější. Dále vyjměte kuře z chladničky 50 minut před podáváním a postupujte podle následujících kroků.
  10. Odstraňte potravinářskou fólii z pánve a vložte kuře doprostřed trouby. Teplotu stáhněte na 180 stupňů a kuře pečte 50 minut. Kuře v citrusové marinádě nedávejte do již rozpálené trouby. V lednici kuře dobře vychladne a jemné zahřátí trouby mu zajistí šťavnatost a jemnou chuť.
  11. Pro další skladování hotového pokrmu je třeba vyjmout pečené kuře z trouby a dobře jej zakrýt alobalem. Miska zcela ochlaďte při pokojové teplotě a poté ji vložte do chladničky. V citrusové marinádě můžete kuře skladovat 2 dny. Před podáváním pokrm prohřejte v troubě bez sundání alobalu, aby se maso a citrusy shora nepřipálily.
  12. Hotové jídlo můžete ozdobit snítkami čerstvého rozmarýnu.

Dobrou chuť!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru