OurLive

Stravování dětí – Část 5 – Stravování dětí předškolního věku

Předchozí články:

V předškolním věku pokračuje vývoj trávicího traktu, ale stále není tak odolný jako u dospělého člověka. Žaludek a střeva dětí do sedmi let jsou schopna strávit pouze snadno stravitelné potraviny.

Pokud se nevěnuje pozornost stravování dítěte, později se to projeví zdravotními problémy.

Principy správného stravování předškolních dětí:

  • Plnohodnotné menu, které obsahuje dostatek tuků, minerálů, bílkovin, sacharidů a, což je důležité, vody.
  • Rozmanitost.
  • V jídelníčku dítěte jsou jak živočišné, tak rostlinné potraviny.
  • Kvalitní potraviny, absence škodlivých přísad a nebezpečných mikrobů.
  • Minimální množství sladkostí, ostrého a slaného.
  • Porce mají takový objem a kalorickou hodnotu, aby uspokojily potřeby rostoucího těla, které se pohybuje energicky.

Hlavní je, aby dítě bylo syté. Jak již bylo řečeno dříve, děti nelze nutit k jídlu, i když je strava správná. Neměli byste je přemlouvat ani manipulovat. Zjistěte, co se dítěti nelíbí, vyzkoušejte toto jídlo sami, zkuste ho příště připravit jinak nebo vyberte jiné jídlo.

Jak normalizovat chuť k jídlu dítěte:

  • Nedramatizujte každé jídlo, přistupujte k jídlu klidně.
  • Vyřešte problém nedostatku minerálů ve stravě.
  • Pokud dítě odmítá maso, může to být příznak nedostatku vitamínů skupiny B (B12, B9).
  • Dbajte na stav žlučníku.
  • Dodržujte režim.

Při nadměrné chuťi k jídlu:

  • Bílkoviny, tuky a chrom chrání před inzulinovou rezistencí.
  • Pokud rostou pouze porce, ne váha, je třeba se zkontrolovat na parazity a plísně.

Vodu můžete pít v libovolném množství, jaké tělo vyžaduje! Ale to se netýká sladkých nápojů (zejména obchodních limonád a džusů): čím méně jich je, tím lépe.

Čtyřleté až sedmileté dítě by mělo během dne sníst asi 1,5 kilogramu potravy s celkovou energetickou hodnotou 1800 kcal.

Ve věku tří až sedmi let je pro děti správnou stravou pouze taková strava, která je dostatečně rozmanitá ve složení, obsahuje všechny potřebné látky a je pro organismus prospěšná.

Bílkoviny jsou stavebním materiálem pro rostoucí buňky a tkáně. Existují živočišné bílkoviny – ryby, maso, drůbež, vejce; rostlinné produkty s obsahem bílkovin – zelenina, obiloviny, luštěniny. Nedostatek bílkovin vede ke snížení imunity a zpomalení růstu.

Dětem prospívají takové druhy masa jako telecí a hovězí maso, kuře, krůta, jakékoliv nízkotučné kusy. Vedlejší produkty jsou také vhodné pro jídelníček dětí: obsahují velké množství vitaminů, železa, bílkovin.

Pro dětský stůl se vybírá nízkotučná ryba: treska, merlán, štika, treska a další.

Tuky jsou zdrojem energie (spolu s jinými sloučeninami) a také tukových rozpustných vitaminů, které ovlivňují imunitu. Pokud ochutnáte zeleninový salát rostlinným olejem (olivovým nebo avokádovým), přinese mnohem více výhod.

Tělo také získává energii z uhlohydrátů. V správné (plnohodnotné a vyvážené) stravě dětí převažují pomalé uhlohydráty. Jsou to celozrnné produkty, ovoce a zelenina. Dětem jsou prospěšné nejen celé ovoce a zelenina. Jsou to zdroje uhlohydrátů, mikroelementů a vitaminů, vlákniny, vlákniny, pektinu a mnoha dalších sloučenin, které předcházejí zácpě a zlepšují trávicí systém.

Na rozdíl od nich jsou rychlé uhlohydráty (sladké pečivo, sladkosti) pro dětský organismus neužitečné a ve velkém množství dokonce škodlivé: způsobují pocit neustálé únavy a přibývání na váze.

Proto by základem jídelníčku pro předškolní děti měly být celozrnný chléb a kaše (nejlépe pohanková). Produkty jako uzeniny (klobásy a další), tučné druhy masa, houby, ostré koření, konzervy, vůbec se nedoporučují malým dětem. Chutné jídlo lze zachovat, zachovávajíc správné stravování dětí, s pomocí česneku, cibule, petrželky a kopr, celeru.

Pro předškolní děti jsou jako nápoje prospěšné kakao, odvar z plodů šípkové růže, čaj (ne silný). Jako dezert – domácí pečivo z pohankové a kokosové mouky, jablečná pastila bez přidaného cukru.

Voda je extrémně důležitá pro normální fungování organismu. Dítě by mělo vypít nejméně 1,5 litru vody denně.

Plnohodnotné stravování dětí předškolního věku

Plnohodnotné stravování dětí předškolního věku Denní norma potravin pro děti ve věku čtyř až sedmi let může být:

  • 120-140 g nízkotučného masa;
  • 10-15 g cukru (včetně toho ve pečivu, cukrovinkách atd.);
  • 150-200 g složených sacharidů;
  • povinných 10 g nerafinovaného rostlinného oleje, může být v salátech;
  • 80-100 g nízkotučné ryby;
  • 1 vejce (celé nebo polovina);
  • 40-60 g žitného chleba,
  • 60 g těstovin a obilovin;
  • 300 g zeleniny,
  • 200 g bobulí a ovoce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru