OurLive

Stravování dětí – Část 2 – Plnohodnotné stravování kojence

Mateřské mléko obsahuje vše, co kojenec potřebuje: bílkoviny, vitamíny, tuky a minerály. A hlavní věc je, že tyto látky jsou organismem miminka dokonale vstřebávány právě z mléka. Ve srovnání s ním budou i ty nejlepší umělé směsi vždy méně plnohodnotnou stravou.

Přínosy mateřského mléka:

  • Obsažené bílkoviny téměř nikdy nezpůsobují alergie u kojenců. Jsou bohaté právě na ty aminokyseliny, které potřebuje organismus miminka.
  • Tuky obsahují velmi prospěšné mastné kyseliny, které jsou snadno rozkládány díky přítomnému lipázu v mléce. To znamená, že stolice dítěte bude normální, žádné koliky, zácpy nebo nadýmání.
  • Pokud jde o sacharidy, mateřské mléko je bohaté na laktózu, která zajišťuje zdravou kyselost ve střevě a žaludku a je živným prostředím pro prospěšné bakterie (naopak potlačuje aktivitu škodlivých bakterií). Kalorií v mateřském mléce, které dětský organismus potřebuje pro růst, je také dostatek.
  • Mateřské mléko je správnou stravou pro novorozence také proto, že obsahuje hormony a další biologicky aktivní látky, které formují imunitu.
  • Kojení snižuje riziko vzniku cukrovky a obezity u dětí v budoucnu.
  • Tato strava se na rozdíl od jakýchkoli umělých směsí nezkazí, neinfikuje se nebezpečnými mikroby a vždy má vhodnou teplotu.
  • Dítě si při kojení vyvíjí správný skus, což znamená nižší riziko kazu a stomatitidy ve vyšším věku.
  • Během kojení se navazuje hluboká emocionální vazba mezi matkou a dítětem. Dítě je klidné, chráněné a nasycené, matka je sebejistá a uvolněná, což je prospěšné z psychologického hlediska.

Potraviny, které je třeba vyjmout z jídelníčku kojící matky

Správná výživa matky během kojení je také důležitá. Vyhněte se následujícím potravinám (alespoň omezte jejich konzumaci):

  • exotickému ovoci (které může způsobit poruchy trávení a alergie u dítěte);
  • červeným jablkům a třešním (také kvůli možným alergiím a průjmům);
  • paprice (která také může způsobit alergickou reakci);
  • okurkám (zředí mléko a snižuje jeho výživovou hodnotu);
  • některým mořským plodům: krabům a rakům, ústřicím, sleďům (změní složení mléka a ztíží jeho trávení u dítěte);
  • hotovým masovým konzervám, polotovarům;
  • hotovým omáčkám (majonéza, kečup z obchodu atd.);
  • žitnému chlebu;
  • sladkostem obsahujícím mléčné výrobky (kvůli nim se mateřské mléko stává příliš tukovým a těžko stravitelným pro kojence).

Kojící matka měla úplně upustit od alkoholický nápoj. Etanol se okamžitě dostává do krve a tedy i do mateřského mléka, což je pro novorozence extrémně nebezpečné: u dětí mohou nastat neurologická onemocnění a problémy s vývojem nervového systému. Týká se to dětí do dvou let věku, kdy je mladý organismus zvláště zranitelný.

A hlavně by měli milé maminky myslet na to, že jíst je třeba především reálnou stravu, pokud je to možné a žádné polotovary. A hlavně Potraviny přidáváme do jídelníčku postupně a v malém množství tak abychom dokázaly sledovat reakci dítěte.

Také by tě mohl zajímat článek stravování po porodu.

PS: Ideální je vést si stravovací deník a jestli si na to najdeš čas si úžasná. Mě to totiž vydrží dva tři dny a pak zapomenu. Ale tak jak formovaní návyku, a i tohle je jeden z nich, je běh na dlouhou trat tak je důležité začínat znovu a znovu. Především v těch případech, kdy návyk je třeba.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru