Poslední dobou mám dojem, že se avokádo stalo hitem pokrmů vůbec. Jaké recepty jsem zatím měla – avokádová polévka, avokádový salát, avokádová omáčka – zdá se běžné a s čím dalším můžu přijít? A tady to je. Vyzkoušeli jste avokádový dort?
Představuji vám nejucelenější výběr receptů s avokádem – „dieta snů“
Krémová polávka s avokádem a cuketou
Ingredience:
- 2 mladé cukety
- 1 zralé avokádo
- 2 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 800 ml kuřecího vývaru(nebo zeleninového)
- 50 g másla
- 200 ml 12% smetany na vaření
- citrónová šťáva
- sůl, černý pepř podle chuti
Postup:
- Oloupejte cibuli a česnek, jemně nasekejte, smažte na másle.
- Cuketu umyjte, oloupejte, nakrájejte, přidejte k cibuli a česneku, nechte dusit asi 5 minut za stálého míchání.
- Přidejte vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a zeleninu nechte dovařit, podle chuti osolíme. Nechte mírně vychladnout.
- Oloupejte avokádo, vyjměte pecku, pokapte citronovou šťávou, rozmixujte jej v pyré s mixérem, přidejte sůl, pepř podle chuti, vložte do chladničky.
- Cuketu rozšťouchejte na kaši, přidejte smetanu a zahřejte na mírném ohni, bez varu.
- Odstraňte z plotny, přidejte avokádo a rozmichujte mixérem, dokud nevznikne hladká směs. Ozdobte krémovou polévku bylinkami.
Pečené brambory s avokádovou omáčkou
Ingredience:
- 700 g ranných brambor
- 2-,.5 čl. l olivového oleje
- 1 lžička mletý sušený česnek
- petržel
- mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
Pro omáčku:
- velké avokádo
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 60 ml olivového oleje
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- Brambory dobře umyjte houbičkou nebo drátěnkou. Proveďte řez uprostřed.
- Připravte omáčku. Avokádo rozdělte na polovinu a vyjměte pecku.
- Oloupejte avokádo a nakrájejte na několik kusů. Oloupejte česnek a vložte do mísy s avokádem. Nalijte citronovou šťávu, sůl, pepř a rozmačkejte na kaši. Přidejte olivový olej a rozmixujte omáčku do hladka.
- Předehřejte troubu na 200 ° C. Umístěte brambory na velký lehce naolejovaný plech. Natřete každý brambor přibližně 1 lžičkou. olej, posypte solí, pepřem a sušeným česnekem.
- Pečicí plech vložte do trouby a pečte, dokud brambor nezíská křupavou zlatou krustou.
- Vyjměte brambory z trouby a posypte jemně nasekanou petrželkou a čerstvě mletým pepřem. Nalijte avokádovou omáčku a podávejte.
Pizza s mozzarellou a avokádem
Ingredience:
- základna pro pizzu ( nebo pizza těsto)
- 200 g špenátu
- 250 g mozzarelly
- 1 zralé avokádo
- sůl, pepř
Postup:
- Nakrájejte mozzarellu na tenké plátky. Oloupejte a nakrájejte avokádo.
- Na základ pizzy položte vrstvu mozzarelly, pak špenát, znovu mozzarellu a plátky avokáda. Sůl a pepř podle chuti.
- Předehřejte troubu na 200 ° C a pečte 20-30 minut, dokud se neupeče. (Nebo podle návodu na pizza těstě.)
Limetkovo-avokádový cheesecake
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g změklého másla
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1 banán
- 2 šálky mouky
- 2 lžíce kakao
- 1 lžička soda
- 1/3 lžičky sůl
Pro krém:
- 350-400 g smetanového sýra (2 balení Philadelphie, ricott nebo mascarpone)
- 2 zralá avokáda
- 1 limetka
- 3 lžíce cukr moučky
Postup:
- Změklé máslo smíchejte s cukrem, solí a kakaem, přidejte rozmačkaný banán vidličkou a sodu, pokapanou citronovou šťávou. Přidejte do směsi mouku a hněďte plastické těsto, které se snadno odlepuje od ruk.
- Těsto rozválejte na tloušťku asi 8 mm a vložte do pekáče nebo dortové formy, vytvořte stěny. Můžete vystlat formu pečícím papírem nebo vymazat trochou másla)
- Poté vložte formu do trouby. Pečeme po dobu 30-40 minut při teplotě 180-200 ˚С, poté ji necháme vychladnout a vyjměte z formy.
- Příprava krému: rozmixujte nasekanou avokádovou dužinu s vymačkanou limetkovou šťávou v mixéru. Přidejte moučkový cukr a smetanový sýr a dobře promíchejte.
- Hotový krém položte na vychlazený korpus, jemně ho posypte nastrouhanou čokoládou. Vložte do chladničky několik hodin. (ideálně na noc)
Lodičky s krevetami a avokádem
Ingredience:
- 2 vejce
- 200 g loupaných malých krevet
- 2 avokáda
- balení salátových listů
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
Postup:
- Uvařte vejce.
- Rozmražené krevety uvařte 3 minuty.
- Avokádo rozpulte a vyndejte pecku. Očistěte avokádo opatrně lžící tak aby se zachovala jeho kura. Dužinu avokáda nakrájejte na drobno.
- Drobně nakrájejte vařené vejce.
- Smíchejte vejce, avokádo, krevety, nakrájený salát, přidejte olivový olej a přidejte citronovou šťávou.
- Salát rozložíme do avokádových člunů a ozdobte bylinkami.