OurLive

Avokádo – 5 receptů na neočekávané pokrmy z avokáda

Poslední dobou mám dojem, že se avokádo stalo hitem pokrmů vůbec. Jaké recepty jsem zatím měla – avokádová polévka, avokádový salát, avokádová omáčka – zdá se běžné a s čím dalším můžu přijít? A tady to je. Vyzkoušeli jste avokádový dort?

Představuji vám nejucelenější výběr receptů s avokádem – „dieta snů“

Krémová polávka s avokádem a cuketou

Ingredience:

  • 2 mladé cukety
  • 1 zralé avokádo
  • 2 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 800 ml kuřecího vývaru(nebo zeleninového)
  • 50 g másla
  • 200 ml 12% smetany na vaření
  • citrónová šťáva
  • sůl, černý pepř podle chuti

Postup:

  1. Oloupejte cibuli a česnek, jemně nasekejte, smažte na másle.
  2. Cuketu umyjte, oloupejte, nakrájejte, přidejte k cibuli a česneku, nechte dusit asi 5 minut za stálého míchání.
  3. Přidejte vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu a zeleninu nechte dovařit, podle chuti osolíme. Nechte mírně vychladnout.
  4. Oloupejte avokádo, vyjměte pecku, pokapte citronovou šťávou, rozmixujte jej v pyré s mixérem, přidejte sůl, pepř podle chuti, vložte do chladničky.
  5. Cuketu rozšťouchejte na kaši, přidejte smetanu a zahřejte na mírném ohni, bez varu.
  6. Odstraňte z plotny, přidejte avokádo a rozmichujte mixérem, dokud nevznikne hladká směs. Ozdobte krémovou polévku bylinkami.

Pečené brambory s avokádovou omáčkou

Ingredience:

  • 700 g ranných brambor
  • 2-,.5 čl. l olivového oleje
  • 1 lžička mletý sušený česnek
  • petržel
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř

Pro omáčku:

  • velké avokádo
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 60 ml olivového oleje
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř

Postup:

  1. Brambory dobře umyjte houbičkou nebo drátěnkou. Proveďte řez uprostřed.
  2. Připravte omáčku. Avokádo rozdělte na polovinu a vyjměte pecku.
  3. Oloupejte avokádo a nakrájejte na několik kusů. Oloupejte česnek a vložte do mísy s avokádem. Nalijte citronovou šťávu, sůl, pepř a rozmačkejte na kaši. Přidejte olivový olej a rozmixujte omáčku do hladka.
  4. Předehřejte troubu na 200 ° C. Umístěte brambory na velký lehce naolejovaný plech. Natřete každý brambor přibližně 1 lžičkou. olej, posypte solí, pepřem a sušeným česnekem.
  5. Pečicí plech vložte do trouby a pečte, dokud brambor nezíská křupavou zlatou krustou.
  6. Vyjměte brambory z trouby a posypte jemně nasekanou petrželkou a čerstvě mletým pepřem. Nalijte avokádovou omáčku a podávejte.

Pizza s mozzarellou a avokádem

Ingredience:

  • základna pro pizzu ( nebo pizza těsto)
  • 200 g špenátu
  • 250 g mozzarelly
  • 1 zralé avokádo
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Nakrájejte mozzarellu na tenké plátky. Oloupejte a nakrájejte avokádo.
  2. Na základ pizzy položte vrstvu mozzarelly, pak špenát, znovu mozzarellu a plátky avokáda. Sůl a pepř podle chuti.
  3. Předehřejte troubu na 200 ° C a pečte 20-30 minut, dokud se neupeče. (Nebo podle návodu na pizza těstě.)

Limetkovo-avokádový cheesecake

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g změklého másla
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 banán
  • 2 šálky mouky
  • 2 lžíce kakao
  • 1 lžička soda
  • 1/3 lžičky sůl

Pro krém:

  • 350-400 g smetanového sýra (2 balení Philadelphie, ricott nebo mascarpone)
  • 2 zralá avokáda
  • 1 limetka
  • 3 lžíce cukr moučky

Postup:

  1. Změklé máslo smíchejte s cukrem, solí a kakaem, přidejte rozmačkaný banán vidličkou a sodu, pokapanou citronovou šťávou. Přidejte do směsi mouku a hněďte plastické těsto, které se snadno odlepuje od ruk.
  2. Těsto rozválejte na tloušťku asi 8 mm a vložte do pekáče nebo dortové formy, vytvořte stěny. Můžete vystlat formu pečícím papírem nebo vymazat trochou másla)
  3. Poté vložte formu do trouby. Pečeme po dobu 30-40 minut při teplotě 180-200 ˚С, poté ji necháme vychladnout a vyjměte z formy.
  4. Příprava krému: rozmixujte nasekanou avokádovou dužinu s vymačkanou limetkovou šťávou v mixéru. Přidejte moučkový cukr a smetanový sýr a dobře promíchejte.
  5. Hotový krém položte na vychlazený korpus, jemně ho posypte nastrouhanou čokoládou. Vložte do chladničky několik hodin. (ideálně na noc)

Lodičky s krevetami a avokádem

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 200 g loupaných malých krevet
  • 2 avokáda
  • balení salátových listů
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

  1. Uvařte vejce.
  2. Rozmražené krevety uvařte 3 minuty.
  3. Avokádo rozpulte a vyndejte pecku. Očistěte avokádo opatrně lžící tak aby se zachovala jeho kura. Dužinu avokáda nakrájejte na drobno.
  4. Drobně nakrájejte vařené vejce.
  5. Smíchejte vejce, avokádo, krevety, nakrájený salát, přidejte olivový olej a přidejte citronovou šťávou.
  6. Salát rozložíme do avokádových člunů a ozdobte bylinkami.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru