Pro začátek kalorie je nepřesný odhad, který je navíc neověřený. Jedná se o nafouklou marketingovou bublinu, která pomáhá prodávat nejen nezdravá jídla ale také různé hubnoucí kurzy a aplikace které jsou zamžené především na výpočet kalorií. Můžeme říct, že je to jeden velký mýtus, který by už mohl v 21 století konečně odejít na odpočinek a přestat připomínat sektu.
Co je to kalorie
Ví o tom málo kdo jak vlastě vytvořil takovou jednotku k potravinám. Teoreticky by měla označovat kolik energie dostane člověk po snězení určité potraviny. Zní to rozumně že? Ale není to tak, kalorie na potravinách ukazuje energii, která vznikne pro spálení v peci. Očividně člověk je pec 😀
Navíc nikdo nepředpokládá že i každé jablko má jiné množství energie pro člověka podle toho kolik času rostlo na sluníčku, jaký je to druh jablka, jestli bylo dozrálé málo nebo hodně. A to tady vůbec ještě se nebere v potaz naše vnitřní mikrobiom, jak máme zdravé naše bakterie, kolik máme v organizmu škodlivých bakterií a tak podobně.
Vypočet kalorií
Na druhou stranu představme si, že se necháme změřit na super přesné vaze s výpočtem tuku i ostatních parametru včetně bazálního metabolizmu. Tam vyjde číslo násobené o nějakou aktivitu má příklad člověk jíst 1700 kcal a on týden bude počítat a zjistí že průměrně jí 2500 kcal tak tady ano on opravdu přibere. A naopak bude-li jíst 1400 kcal tak bude hubnout.
Takže můžeme vnímat vypočet kalorií spíše jako hrubý odhad který složí k zjištění jíme-li příliš mnoho nebo příliš málo.
Já osobně kalorie nepočítám i když občas ze zvědavosti udělám kontrolní den a povážím vše co sním. Moje klienty nepočítají kalorie téměř nikdy i přesto, že jim říkám je možné zkusit vyzkoušet třeba měřit týden především pro ty kdo opravdu tápe v tom co jí.
Ale i přesto existují lidé, kteří opravdu roky každá den počítají kalorie a doufají, že se něco změní přitom jejich nadváha nemusí vůbec být od špatného jídla ale třeba z důvodu zvýšeného bakteriálního růstu ve střevech.
Pokud se člověk stravuje zdravě, a přesto přibírá tak muže trochu zmenšit porci a je vyřešen problém. Ale téměř všichni co počítají kalorie především aby se mi do jídelníčku vešlo co nejvíc nezdravé stravy.
Vědomé vnímaní svého těla
A vracíme se k mému nejoblíbenějšímu momentu vědomé vnímaní sebe a okolí je stejně podstatou všeho. Pokud se člověk vědomě stará o sebe on určitě chápe, jestli se přejídá nebo naopak nedojídá. Také se stará o svoje zdraví, pokud možno dřív, než začínají nějaké problémy. Chodí občas na laboratorní testy, jen u nich bych chtěla podotknou, že stanovení norem je k pláči v české republice. A je správné najít osobu která je dokáže čist. A samozřejmě jestli si nevíte rady můžete se na mě obrátit.
Nejde jen o váhu
Člověk jí aby byl zdravý a měl energii. Pokud ale se snažíme nacpat do jídelníčku kus dortu, chipsy, burger, koláčky tak je úplně jedno, jaká je váha podstatné je, že v takovém případě pěstujeme patogenní floru a tím snižujeme vlastní imunitu a o zdraví se vůbec nedá mluvit.
Takže závěrem je třeba se rozhodnout co vlastně chceme od jídla zdraví a energií a nebo levný dopamin a případné zdravotní problémy.