OurLive

Valentýn

Vím že ne všichni mají radi svátek zamilovaných Valentýn. A je hodně často na sociálních sítí zmiňované, že by se měl slavit 1 máj a ne americký Valentýn. Ale proč neslavit obojí. Vždyť v dnešní uspěchané době ne každy najde na sebe čas, ne každý pár chodí spolu na rande. A přece i když je to časově ne vždy vhodne tak je moc příjemné strávit spolu čas a neco hezkého pro toho druhého udělat.

Co dělat na Valentýna

Tady se fantazii meze rohodně nekdladou. Asi nejlepší plán na Valentýna je odjet nekam třeba na víkend. Dopřát si romantický wellness. Ale já chapu že to není pro každého nekdo ma doma dítko nekdo moc práce.

Jak oslavit Valentýna

Pro ty kdo se neutrhne na celý víkend. Můžete jít třeba na večeří nekam do hezké restaurace nebo můžete udělat večeří doma. Také zajít nekam do baru a dát si nejaký kokteil posedet popovídat.

My letos asi večeřet budeme doma ale večer pujdeme na pool do našeho oblíbeného klubu. Sice tam chodime i normálně ale doholi jsme se že to je pro nás dobře strávený čas tak proc ne když je ten Valentýn.

Co uvařit na Valentýna

Pořád si myslím, že pro muže je nejlepší dárek dobrá večeře. Různé zashraniční dobroty. Ale v každem případe nic nepokazíte pokud nachystate dobrou večeři doplněnou o nějaké dezertní víno.

Letos vám nabízim udelat krutí špíz se smetanovým dipem, salát s rukolou a avokádem, a jako dezert opilého izidora.

Krůtí špízy se smetanovým dipem

Potřebujeme:

Na maso:

  • 400 g krutího prasa
  • 3 lžíce kečupu
  • 3 lžíce sojové omačky
  • 1 lžíci citronové štavy
  • olej
  • šlejle nebo kovové jehy na špízy

Na dip:

  • 40 ml zakysané smetany
  • 100 g sýru s modrou plísní
  • 1 lžíce čerstvých bylinek, (pažitka, bazalka nebo petržel)
  • 1 lžíce majonézy
  • Citrónová šťáva z jednoho citrónu
  • Pepř a sůl podle chuti

Způsob přípravy:

  1. Krutí prsa omyjeme a nakrájíme na nudličky tlisté jako prst.
  2. Z kečupu sojové omašky a citronové stavy udeláme marinadu je možne do ní jestě přidat pul lžičky medu ale neni třeba.
  3. Maso zalijeme marinadou a nechame odlezet minimálně 20 minut.
  4. Sýr s modrou plísní důkladně rozmačkáme, nebo nastrouháme. Přidáme k němu zakysanou smetanu a majonézu a dobře zamícháme.  Přimícháme citrónovou šťávu.
  5. Přidáme nasekané bylinky a podle chuti dosolíme a opepříme. Nechejme směs chvíli odležet.
  6. Rozehřejme olej na bánvu a naložení krutí masi po délce vlnitě napichame na špejle.
  7. Smazíme na panvi 2 krát po 3 minuty z každé strny

Salát s rukolou a avokádem

Potřebujeme:

  • 1 kus avokáda
  • 1 krabičku rukoly
  • 1 kus mozarely
  • 5 rajčat
  • 1 polívkovou lžíci olovového oleje

Dle chuti mužete prodat olivy nebo vlašské ořechy doporučuji nekombinovat.

Salátu bude hodně připravte si větší misku.

Způsob přípravy:

  1. Avokádo ocistíme a nakrájime na kostičky. Mozarelu nakrájíme na kostičky.
  2. Nakrájime rajcata na drobne kousky nebo použíjte jednu a půl vaničky chary rajčat a ty nakrájejte jen na pulky.
  3. Vložíme do mislky rukolu rajčata avokádo a mozarelu a zalijeme olivovým olejem. Vše důkladně promícháme a podáváme.

Opilý izidor

Potřebujeme:

Těsto:

  • 150 g máslo 
  • 150 g cukr moučka 
  • 4 kusyvejce 
  • 200 g vlašské ořechy
  • 70 g polohrubá mouka 
  • 1/2 sáčku prášek do pěciva 
  • tuk na vymazání formy
  • pikantní zavařenina na potření
  • čokoládová poleva na dokončení

Krém:

  • 200 g vlašské ořechy, mleté
  • 220 g cukr moučka
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 4 lžíce mléko
  • rum podle chuti
  • 3 kusy vejce

1 Troubu předehřejte na 175°C. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny, nakonec zašlehejte jeden po druhém žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Do žloutkové směsi zašlehejte kakao, ořechy a mouku prosátou s kypřicím práškem. Nakonec zlehka vmíchejte připravený sníh. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečte zhruba 15–20 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte zcela vychladnout. Potom těsto potřete džemem.

2 Smíchejte přísady na první náplň a odložte.

Na druhou náplň uvařte z pudinkového prášku, mléka a moučkového cukru hustý pudink. Vypněte a nechte vychladnout. Pak do krému zašlehejte máslo.

4 Na těsto potřené rybízovým džemem rozetřete první náplň, potom druhou náplň a dejte vychladit.

5 Nad horkou vodní lázní nechte rozpustit čokoládu s máslem na polevu. Polevou pak přelijte těsto s náplněmi. Dejte do chladničky na 2 až 3 hodiny ztuhnout (nejlíp chutná den rozleželý). Podávejte nakrájené na kostičky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru