13 receptů pro ty, kteří nevědí co s okurkou

V horku se vůbec nechce jíst těžké jídlo. A na pomoc přichází studené polévky, lehké saláty ze zeleniny, které jsou nabité vitaminy a obnovují zásoby  vody v našem těle.

Na OurLive.cz jsem se s vámi rozhodla podělit o 13 recepty lehkých jídel a nápojů z okurek, které vám pomohou osvěžit vaše tělo v tomto létě.

 

Smoothie se špenátem a celerem

Budete potřebovat:

  • 100 g špenátu
  • 1 zelené jablko
  • 1 okurka
  • 1 stonek celeru
  • 1 kus zázvoru
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy

 

Příprava:

Jablko očistíme od semen. Nakrájíme jablko, celer, okurku, zázvor.

Naložíme vše do mixéru a mixujeme na pyré.

Nalijeme do sklenice, přidáme citrónovou šťávu. Hotovo!

 

Závitky s feta

Budete potřebovat:

  • 2 okurky
  • 120 g feta
  • 4  polévkové lžíce jogurt
  • 50 g oliv
  • 1/2 papriky
  • 1 polévková lžíce. kopr
  • 2 polévkové lžíce citronová šťáva
  • 1/4 kavové lžíce mletého černého pepře

 

Příprava:

Papriku smícháme s rostlinným olejem a pečeme v troubě. Necháme vychladnout, oloupeme a odstraníme semínka, nakrájíme na malé proužky.

Feta sýr rozdrobíme, přidáme neslazený jogurt, pečené papriky, nakrájené olivy, čerstvý kopr. Přidáme citrónovou šťávou a posypeme černým pepřem. Nádivku dobře promíchejte.

Okurky nakrájíme na tenké plátky podélně a na každý řez na okraj dáme přibližně 1 polévkovou lžíci náplně, zarolujeme do válce a upevníme párátkem

Okurkový salát s jogurtem

Budete potřebovat:

  • 2-3 střední okurka
  • 400 g jogurtu
  • 2-3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl

 

Příprava:

Oloupané okurky jemně nakrájíme na proužky, nebo natřeme na hrubém struhadle. Dále vložíme do cedníku na špagety, posypeme  hrubou solí. Nechte odpočinout 15-20 minut.

Do salátové misky dáme neslazený jogurt . Rozmačkáme nebo nastrouháme 2-3 stroužky česneku, přidáme trochu soli, olej a jemně nakrájený kopr. Před přidáním okurky do misky mírně je vymačkáme. Všechny ingredience dobře promícháme.

 

Předkrm s uzeným lososem a krémovým sýrem

Budete potřebovat:

  • 3 okurka
  • 90 g smetanového sýra
  • 30 g uzeného lososa
  • bazalka

 

Příprava:

Okurky nakrájíme na plátky. Lžička vyjmeme jádro.

Ryby a bazalkou jemně nadrobíme a smícháme se smetanovým sýrem na hustější kaši a podle chuti. Lužickou dáme malé množství směsi na každé kolečko okurky.

 

Osvěžující nápoj s limetkou a melounem

Budete potřebovat:

  • 1/2 okurky
  • 1/2 limetky
  • máta
  • 200 gy melounu
  • maliny nebo ostružiny na ozdobu
  • voda

 

Příprava:

Nakrájíme meloun na kostičky a vyjmeme pecky, položíme do džbánu. Okurky očistíme, rozkrojíme podélně na 2 části a odstraníme prostředek s semeny. Hlavní součástí nápoje okurek nakrájíme na plátky a dáme do džbánu.

Limetku nakrájíme na plátky a přidáme k ostatním složkám spolu s mátou peprnou. Naplníme vodou a necháme vyluhovat ji přes noc v lednici.

Podáváme ve sklenicích s malinami nebo ostružinami.

 

Toast s avokádem

Budete potřebovat:

  • 1/2 zralé avokádo
  • 1 střední okurka
  • 1 polévková lžíce sezamových semínek
  • 1 polévková lžíce olivový olej
  • 1 čajová lžíce octa
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř podle chuti

 

Příprava:

Okurku nakrájíme na plátky.

Sezamové semínka orestujeme na suché pánvi pro správné aroma a smícháme s okurkou, olejem, octem, drceným česnekem, přidáme sůl a pepř podle chuti.

Avokádo oloupeme a namažeme na plátky chleba, jako máslo. Můžeme ještě dosolit dle chuti.

Dále na neseme okurkovou směs.

 

Light salát

Budete potřebovat:

  • 3 okurka
  • 1 svazek koriandru
  • 1 chilli
  • zázvor
  • 1 čajová lžíce sezamových semínek
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 3 čajové lžičky olivového oleje
  • 3 čajové lžičky sójové omáčky

 

Příprava:

Do talíře, ve kterém budeme podávat salát, nastrouháme kořen zázvoru, a odstraníme kůru z čtvrtiny limetky. Přidáme limetkovou šťávy, sezamový olej, olivový olej a sójovou omáčku. Důkladně promícháme.

Natrháme lístky ze stonků koriandru, nejemno nakrájíme chili, orestujeme na pánvi sezamové semínka.

Krájíme podélně okurku na tenké dlouhé plátky (ideálně použit část na struhadle pro tenké plátky) do misky se zálivkou. Pak přidáme koriandr, chilli a posypeme sezamovými semínky.

 

Mini sendviče

Budete potřebovat:

  • 1 plechovka konzervovaných ryb ve vlastní šťávě
  • 1 okurka
  • chléb
  • 1 balení černých oliv
  • majonéza
  • pažitka

 

Příprava:

Krajíce chleba nakrájíme s použitím formiček na perníčky nebo nožem na čtverce. ½ okurku nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme na hrubém strouhalde.

Vylijeme šťávu z konzervovaných potravin, nakrájíme na menší kousky a smícháme s jemně nakrájenou okurkou a olivami. Přidáme majonézu.

Druhou polovinu okurky nakrájíme na plátky, položíme na chleba a potřeme směsí z ryb, oliv a okurku. Ozdobíme pažitkou.

 

Letní polévka s avokádem

Budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce olivový olej
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce citronová šťáva
  • 4 šálku okurky, oloupané od slupky a semen, jemně nasekané
  • 1,5 šálky vody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • ¼ čajové lžičky čerstvě mletého pepře
  • špetka chilli
  • 1 avokádo
  • čerstvý kopr nebo petrželka dle chuti
  • 1/2 šálku jogurtu, s nízkým obsahem tuku

 

Příprava:

Rozehřejte olej ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte česnek a cibuli, restujeme 1-4 minuty, až změknou. Přidáme citronovou šťávu a vaříme 1 minutu.

Přidání okurky (nechte trochu pro zdobení), vývar, sůl a pepř a přivést k varu. Vaříme na mírném ohni, dokud okurky nezměknou.

Rozmixujeme polévku v mixéru.

Přidáme avokádo a kopr nebo petrželku. Ochladíme polévku, Přidáme jogurt a ozdobíme plátky okurky a bylinkami.

 

Salát z okurek a mrkve po korejsky

Budete potřebovat:

  • 3 mrkve
  • 2 okurky
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 vedoucí cibule
  • soli, mletého pepře
  • 1/2 čajové lžičky octu
  • ½ čajové lžičky cukru
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 5 polevkové lžíce rostlinného oleje

 

Příprava:

Mrkev nastrouháme podélně na hrubém struhadle na dlouhé pruhy, dáme do hluboké misky, zalijeme octem, přidáme sůl, mletý černý pepř, cukr a vše důkladně promíchejte. Pak přikryjeme misku s mrkví a marinádou a odsuneme na stranu, aby se neodležela.

Okurku nakrájíme podélně na tenké plátky, z nichž každý plátek nakrájíme  ještě na dlouhé proužky, tloušťky – podle svého uvážení. Přidejte okurky na mrkev a opatrně promíchejte všechno.

Stroužky česneku vymačkáme do salátové mísy. Tam také přidáme sójovou omáčku a zamícháme.

Cibule nakrájíme na velmi tenké proužky. Orestujeme cibuli na rozpáleném rostlinném oleji. Pak zalijeme zeleninu horkým rostlinným olejem s cibulí a okamžitě promícháme. Necháme salát odpočinout a podáváme.

 

Delicious toast k snídani

Budete potřebovat:

  • 1 avokádo
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajová lžíce hořčice
  • sůl, pepř
  • 2 rajčata
  • 1 okurka
  • 2-3 ředkvičky
  • chléb

 

Příprava:

rozmixujeme dužinu avokáda v mixéru, přidáme olej, citrónovou šťávu, hořčici, sůl a pepř.

Chléb nakrájíme, opečeme v topinkovači. Namažeme toasty pastou z avokáda, nakrájíme na plátky rajčata, okurky a ředkvičky a dáme na chleba.

 

Okurková voda

Budete potřebovat:

  • okurka
  • 3-10 kostky ledu
  • 1 láhev vody
  • máta
  • citronová šťáva

 

Příprava:

Nalijeme vodu do džbánu. Promneme mátu a dáme to taky do džbánu. Přidáme citronovou šťávu.

Nakrájíme okurku na plátky a přidáme také do džbánu. Přidáme led a promícháme.

 

Salát z melounu a okurky

Budete potřebovat:

  • 50 g řeřichy
  • 250 g melounu
  • 2 střední okurky
  • 2 snítky bazalky
  • 1 polévková lžíce piniových ořechů

 

Příprava:

Nakrájíme meloun odstraníme pecky a dokrájíme na kostičky. Okurky nakrájené na kousky.

Řeřichu a bazalku nasekáme. Přidáme do mísy s melounem, okurkou a jemně promícháme.

Piniové oříšky smažíme na suché pánvi 5 minut, posypeme jimi salát. Můžeme přidat tvrdý tvaroh nebo bílý jogurt.