OurLive

Jak zlepšit a podpořit imunitní systém?

Jaké druhy imunity existují? V lidském těle existuje mnoho typů buněk, z nichž desetina je imunitních. Mezi ně patří lymfocyty, fagocyty, protilátky, makrofágy, granulocyty a NK buňky. Společně tvoří základ našeho imunitního systému, který může být přirozený (nespecifický) nebo získaný (specifický).

Přirozená imunita se dědí ze kmenových buněk. Vytváří se již během vnitřního vývoje prostřednictvím fagocytů, které jsou schopny pohltit „škodlivé“ organismy. Tyto buňky jsou bílkovinné a nacházejí se v slezině. Organismus na ně spoléhá pro plnění většiny svých obranných funkcí.

Získaná (specifická) imunita se také vyvíjí ze kmenových buněk, ale usazuje se ne v slezině, ale v brzlíku (thymus) a mění se v protilátky. Ty jsou schopny bojovat s jakoukoli nemocí. Čím více má člověk protilátek, tím silnější je jeho imunita.

Příroda se tedy postarala o to, aby chránila naše tělo před nemocemi. Nicméně vnější faktory mohou způsobit dysfunkci imunitního systému. V důsledku toho snadněji onemocníme nachlazením, rychleji se unavujeme, trpíme alergiemi nebo se cítíme slabí.

Jak posílit imunitu?

Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout, od změn stravy a životního stylu po užívání různých posilujících prostředků a vitamínů.

Příčiny imunodeficitů

Navzdory schopnosti samoregulace a samovyléčení může imunitní systém být „přemožen“ silnými protivníky. Mezi ně patří chronické infekční onemocnění, viry, stravovací faktory a mnoho dalších příčin.“

Obostření chronických onemocnění I taková zdánlivě neškodná onemocnění jako tonzilitida a zubní kaz mohou vést ke snížení imunity. Bakterie žijící v zanícené oblasti produkují specifické toxiny, které příliš aktivují imunitní systém. Tento proces poškozuje organismus a výsledkem je pokles imunity. To vede k řadě onemocnění, včetně častých nachlazení. V takových případech je veškerá léčba bezvýznamná, pokud není odstraněna základní příčina – infekce.

Viry

Některé viry způsobují imunodeficit, včetně cytomegaloviru (CMV), viru Epstein-Barr (EBV) a viru herpes. Léčba závisí na druhu onemocnění a symptomech. Například EBV může způsobovat celou řadu problémů, včetně infekční mononukleózy, neurologických poruch, poruch tvorby krve, nádorů, onemocnění plic a poruch trávení.

Léčbu léky nelze provádět pouze proto, že virus je přítomen v těle bez příznaků a krevní test ukazuje hladinu protilátek IgG.

Faktory trávení potravy

Problémy s imunitou se někdy objevují kvůli nedostatku bílkovin a mikroelementů nebo poruchě jejich vstřebávání. Hlavně se to týká nedostatku železa, což vede k postupnému vyčerpání zásob této látky v těle. To způsobuje chronickou hypoxii a problémy s trávicím traktem a dalšími orgány. Přitom hladina hemoglobinu může být v normálním rozmezí.

Nězávisle na životním stylu je nedostatek železa vždy vyčerpávající a může vést k infekcím, horečce, problémům se stolicí, suchosti a svědění kůže, kandidóze, cystitidě, vaginitidě a zhoršení oparu. Dokud nejsou zjištěny příčiny malabsorpce železa, je zbytečné jej užívat prostřednictvím multivitaminů nebo doplňků stravy a v některých případech je dokonce škodlivé.

Spáleniny sluncem, operace, stres a nemoci Vystavení intenzivnímu ultrafialovému záření, různé operace a poranění, časté stresy a deprese, stejně jako mnoho chronických onemocnění, včetně onemocnění ledvin a diabetu, mohou vést k imunodeficitu.

Jak posílit imunitu

Otvrdit se Otvrdit se bylo aktivně propagováno již za sovětské éry a stále si udržuje svou aktuálnost. Procedura by měla být prováděna pravidelně a postupně. Častěji se procházejte na čerstvém vzduchu, večer otevřete okna, aby teplota v místnosti během spánku dosahovala 18-20 °C.

Vodní procedury je třeba postupně začít: na pár minut postavte nohy na studený ručník, poté opatrně začněte používat kontrastní sprchu a až když budou vaše nervový, imunitní a krevní systém připraveny, můžete začít s odvykáním na studené oplachování. Nejdůležitější je nedělat hrdinu, všechno potřebuje čas. Organismus se musí přizpůsobit novému režimu.

Fyzická aktivita Pravidelná sportovní aktivita ovlivňuje celé tělo, nejen postavu. Existuje mnoho druhů aktivity: chůze, tanec, plavání, běh, gymnastika, jóga. Stačí si vybrat to, co vám vyhovuje, a denně poskytnout tělu mírné zatížení. Pravidelnost je důležitá pro zdraví. Snažte se pravidelně zařazovat fyzické cvičení do svého programu. Procházka každý večer a 30minutová rozcvička ráno jsou již dobré.

Probiotika a prebiotika

Základem naší imunity je mikrobiom. Bakterie žijící na naší kůži, ve střevním traktu a sliznicích tvoří ekosystém, který nám umožňuje žít na této planetě a chránit se před patogeny. Avšak mikrobiom nemůže fungovat bez vnější podpory, a to především zdravé stravy.

Pokud jste pravidelným návštěvníkem lékárny, znamená to, že děláte něco špatně. Nejlepší probiotika jsou fermentované potraviny. Sem patří sójová omáčka, kvašená zelenina. Pokud jde o prebiotika, jedná se o rostlinnou stravu: zelenina, ovoce, bylinky, bobule a ořechy. Čím pestřejší je strava, tím lepší je mikrobiom a tím silnější je imunitní systém.

Testování těla na nedostatky a léčba nemocí

Chronická onemocnění způsobují organismu mnoho problémů. Například poruchy trávicího systému mohou narušit vstřebávání makro- a mikroelementů z potravy a chronické infekce mohou snížit celkovou imunitní odpověď organismu. Doporučujeme pravidelně navštěvovat lékaře a podstupovat testy na nedostatek vitaminů a mikroelementů, včetně biochemických a klinických analýz krve. V současné době jsou nejčastější nedostatky vitaminů skupiny B, vitaminu D, vitaminu E, železa a jodu.

Operativní léčba onemocnění a doplňování deficitů pomáhají udržovat imunitní systém v dobrém stavu.

Máte zájem o konzultaci rezervute si termín.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru