Na podzim se hodí je to celkem populární zelenina a protože nám z regálu zase zmizí tak je asi vhodné si jí trochu užít. Sama sem poprvé dýni jedla až co jsem chodila do Nature house hubnout tak tam vlastně každý týden dostáváte různé dietní dny a paní mi v září nabídla dýňovou. Doporučila koupit dýni hokkaido s tím že ji není třeba čistit a příprava bude o to jednodušší a rychlejší. Sem si recept o něco zjednodušila a moc mi chutnalo a tak se s vámi chci podělit nejen o ten jeden recept ale i o spoustu dalších co jsem pak zkoušela .
Dýňová polévka (dýňový krém)
Recept na dýňovou polévku je opravdu jednoduchý.
Potřebujeme:
- 1 dýně hokkaido
- 2 mrkve
- 1 malí cibule
- sůl
Příprava:
- Cibuli nakrájíme a osmahneme na pánvi na troše olivového oleje.
- Dýni rozkrojíme a vydlabeme z ní semínka pak nakrájíme na kousky.
- Mrkev očistíme nakrájíme a spolu s cibulí a dýní dáme do hrnce, zalijeme vodou tak aby byla dýně i mrkev potopená
- Vaříme než změkne slupka na dýni pak rozmixujeme
- Podáváme ozdobené pažitkou a nastrouhaným parmezánem nebo klidně jen tak.
Dýňové pyré
Potřebujeme:
- 1 dýně hokkaido
- 2 brambory
- 2 lžičky mléka
- kousek másla
- sůl
Příprava:
- Dýni rozkrojíme a vydlabeme z ní semínka pak nakrájíme na kousky.
- Brambory očistíme nakrájíme a spolu s hokkaido dýní dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme než bude slupka opravdu měkká.
- Vodu slijeme a rozmixujeme
- Přidáme mléko kousek másla pořádně promícháme a podáváme například jako přílohu k masu
Dýňové noky
Tento recept jsem chvíli hledala protože poprvé dýňové noky jsem si dala v restauraci.
Potřebujeme:
- 1 dýně hokkaido
- 1 žloutek
- 250 g celozrnná špaldová mouka
- 4 lžíce mléka
- sůl
Příprava:
- Dýni rozkrojíme a vydlabeme z ní semínka pak nakrájíme na kousky.
- Dýní dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme než bude slupka opravdu měkká. Nebo mužem dat do trouby a péct 40-50 minut
- Vodu slijeme a rozmixujeme
- Přidáme mléko kousek celozrnnou špaldovou mouku mléko a ještě mixujeme.
- Těsto rozdělte na 4 stejné váleček z každé části. Z válečků pak odkrajujte cca 3 cm dlouhé kusy.
- Vařte připravené noky 3 minuty ve vroucí osolené vodě a podávejte s oblíbenou omáčkou.
Sama mám ale raději dělat noky na plechu a peču 5-7 minut.