OurLive

Bundy a kabáty zima 2019/2020

Zimní bundy kabáty a péřové bundy čí kabáty které složení vás bude víc hřát a kdy i umělé složení výplně bund nejsou vůbec špatné. Ukážu vám, jaké jsou varianty a na co si dat pozor při výběru bund a také s čím nosit.

Jestli vás zajímají obecné trendy na sezonu podzim-zima 2019/2020 vice zde.

Péřové bundy

Co je správná přírodní vyplň bundy nebo kabátu? To je vždy peří nebo prachové peří. většinou je uvedené na etiketě 70 % prachové peří, 30 % peří nebo 90%/10% dokonce lze na trhu najít i 100% prachové peří.

Někteří výrobci ovšem klamou zákazníka a uvadlí že se jedná o 100% prachové peří ale když bundu zmáčknete v pěst cítíte tvrdé části peří a pocitově asi dokážete pochopit až jak moc ho zrovna je. V takovém případě je asi rozhodující cena. Také bývá složení 50/50 a to se ovšem nejedná o zimní kabáty čí bundy ale jsou vhodné na mezisezoní nošení, Nebo pro lidi co nosí bundu na přejíti od auta do kanceláře, domů nebo obchodu ale ne na delší procházku třeba z autobusové zastávky. Z toho plyne, že čím víc prachového peří tím tepleji vám bude.

Všeobecně se uvádí že zimní bundy či kabáty by měli mít podíl 80% prachové peří a 20% peří a méně peří, v takovém složení se opravdu jedná o zimní oblečení, pokud nežijete někde v Itálii či Španělsku nebo jiné jižní zemi. U zahraničních výrobců na etiketě se to značí jako down (prachové peří) a feather (peří).

Dále někteří výrobci hodně šetří a i když se jedná o stoprocentně prahové peří celý kabát je hodně tenký a nemá dostatečný objem, takové množství vás prostě nemůže hřát ve větších mrazech.

Syntetické vyplň bundy či kabátu

V dnešní době už se nadá říct, že vás umělý materiál nebude hřát, moderní technologie a i celkově vyroba se posunuly tak daleko, že jsou případy, když kabát se syntetickou výplní muže být teplejší a lepší než klasická péřovka.

Moderní názvy umělé výplně:

  • sintepon
  • hollofayber
  • isosoft
  • thinsulate

Sintepon je nejlevnější a nejběžnější vyplň zimní bundy a i když se to nezdá tak i tento materiál vás může hřát v zimě ale musíte vybírat ve složení aby bylo 400 gramů na metr nebo více.

Thinsulate oproti tomu byl vytvořen pro oblékaní lidí, kteří se vypravují na ledovce a také pro astronauty, takže tento materiál vás 100% zahřeje.

Prošívaní bund a kabátů

Ať se jedná o zimní bundu s peřovou naplní nebo se syntetickou v obou případech je důležité, jak často je prošívaná, jaké jsou mezery mezi prošitím. V případě zimních bund i kabátu prošití podstatně pomáhá uchovat výplň na správném místě. Ovšem jestli mezera mezi prošitím je moc malá způsobuje ztlačení materiálu a tím se do výplně dostává málo vzduchu, který by pomáhal tvořit membránu mezi vámi a studeným vzduchem venku. Správné prošití je vzdálenost mezi švy 15-25 cm.

Stylová i v zimní bundě

Samozřejmě styl, do kterého ideálně pasuje zimní bunda je sportovní styl. Asi samy chápete že takové to bundy vznikli ve sportovním stylu tak se do něj nejvíc hodí. Klasika je v tomto případě mikina s kapucí a pod ni kšiltovka. (Nosilo se to tak i když mě bylo 15 a tak i dnešní fashion blogerky v Instagram.

Stylová i v zimě

Ovšem muže to byt i o něco složitější, a ne zrovna sportovní styl. Tak jak ještě nosit zimní objemné bundy? s úzkými nebo rovnýma dužinami či kalhotami nebo jemně kratšími kalhoty. Upřímně když vybíráme zimní bundu tak první myšlenka, co k bundě nosit jsou rozhodně rifle a kalhoty.

Tak asi nejvíc žen zajímá jak nosit zimní objemné bundy se sukní a přitom aby vám nepřidala tato kombinace kila navíc. Nejlepší volba je pouzdrová sukně nebo rovná sukně nebo jen trochu do A.

Doporučila bych vám vybrat středně dlouhou bundu a moderní široké kozačky aspoň na malém širokém podpatku a k objemným věcem je vhodná strukturovaná kabelka. Můžete si to pamatovat jako vždy fungující vzorec: Oversize nahoře k tomu rovná sukně podpatky a strukturovaná kabelka.

Pokud ve vašem šatníku převládají sukně a šaty v áčkovém střihu doporučila bych vám vybírat opravdu dlouhou bundu no vlastně už kabát. Nejen že to bude rozhodně vypadat lépe ale i vám bude mnohem větší teplo. Pod kabáty ať už zimní podzimní nebo jarní je lepší vybírat spíše šaty než sukně protože pokud budete nosit kabát šaty nebudou lámat siluetu, nebo se posnažte vybrat jak vrch tak sukni ve stejné barvě.

Trendy na sezonu podzim zima z mola.

2 názory na “Bundy a kabáty zima 2019/2020”

  1. Véra Dvořáková

    Prosím,co znamená štítek v zimní bundĕ CARE LABELS,dĕkuji za odpovĕď s pozdravem Dvořáková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru