Když ve svém jídelníčku začneš snižovat sacharidy vzniká celkem solidní zádrhel a co přílohy. Moje oblíbená lowcarb příloha k masu je právě květák s houbami. Vždy se snažím vybírat ty nejméně pracné lowcarb dietní přílohy, protože si nemyslím, že by žena nemusí trávit v kuchyni polovinu svého času. Navíc květákové pyré s houbami a pórkem nemusí být jen příloha, ale hodí se i jako plnohodnotné jídlo.
Potřebujeme
- 1 větší květák
- Jeden pórek nebo 3 jarní cibulky kdo co má raději
- 500g hub (nejraději mám hlívu nebo hlívu s žampiony)
Postup
- Květák nakrájíme na 4 kusy můžete i menší kusy upeče se rychleji a zasypeme oblíbenými bylinkami.
- Dáme do trouby na 180°C
- Mezitím nakrájíme pórek a houby po 15 minutách je přidáme k květáku.
- A pečeme ještě 30-40 minut.
- Csechny suroviny pak dáme do mixeru a rozmixujeme na kaši je dobré směs ředit vývarem anebo sladkou smetanou ale s vývarem je lepší chuť.
- Na talíři ze možné pyré ochutit lžičkou lanýžového nebo avokádového oleje.
Toto pyré je nejen zdravé ale i výborně chutná. Pro hezčí vizuální prožitek může svrchu ozdobit kadeřavou petrželkou. A ještě nakonec typ ode mě. Vždy mixuji jen takovou část, která se sní a zbytek upečené zeleniny a hup nechám v lednici a na druhý den si stejným způsobem jen víc naředím vývarem udělám krémovou polévku.