Taky miluješ čokoládu jako já? Tak to se ti bude určitě líbit trochu netradiční francouzský dort. Tart se mu říká především podle jeho výšky, protože opravdu není vysoký a připomíná přípravou koláč, ale je krásný da se ozdobit dle libosti. Letos jsem ho pekla jako narozeninový dost i když mě docela mrzelo že jsem neměla maliny ale jen borůvky přitom maliny svou krásně červenou barvou by určitě hezky doplnili tart.
Korpus
Potřebujeme:
- 75 g změklého másla
- 55 g moučkového cukru nebo sladidla
- 3 žloutky
- 170 g mouky
- 20-25 g kakaa
Příprava:
- Máslo vyšleháme do krémového stavu ideálně stolním robotem a všleháme do něj cukr, dále po jednom všleháme žloutky a nakonec i mouku s kakaem.
- Jak se těsto spojí necháme ho odpočinout v lednici 90 minut.
- Poté opatrně rozválíme asi 4-5 mm vysokou placku kterou umístíme do formy. Pokud zbydou kraje na odřezání je možné je také zapéct a pak nalámat do krému mě ovšem nezbyli.
- Propícháme dno těsta aby se moc nezvedlo a je lepší vypékat se zátěží ale sama peču bez ještě se mi nikdy nezkřivil.
- Pečeme v roube na 170C 15 minut a dopékáme 15 minut na 160C.
Čokoládová ganash / náplň do dortu
Potřebujeme:
- 240 g hořké čokolády
- 180 g smetany (35%)
- 20g invertního sirupu (glukóza, kukuřičný, javorový / lze nahradit medem) tuto ingredienci můžete vynechat, ale kvalita ganache je s ní lepší
- 20 g másla
- 10-15 ml aromatického alkoholu (rum, koňak, calvados) nebo 1 lžička. extrakt (pomeranč, vanilka, mandle)
- můžete přidat kůru z 1/2 pomeranče
- 150g ořechu mě se libí do dortu vlašské
Příprava:
- Ořechy nakrájíme na středně velké kousky, pokud máme zapečené zbytky korpusu tak ty také na zhruba stejně velké kousky.
- Máslo s čokoládou a smetanou rozpustíme na vodní lázni i s kúrou, pokud se pro ni rozhodneš.
- Necháme mírně vychladnout a přidáme koňak.
- Čast krému nalejeme do korpusu posypeme ořechy a sušenkami, a tak opakujeme dvakrát nakonec z vrchu zalijeme zbytek krému.
Čokoládové zrcadlo
Potřebujeme
- 70 g vody
- 70 g cukru
- 20 g kakaa
- 65 g smetany (35 %)
- 7 g želatiny po nabobtnání zahřejte 5-10 sekund (nepřipal) v mikrovlnce / nebo ve vodní lázni do úplného rozpuštění
Postup:
- Čokoládové zrcadlo je lepší dělat už z večera ale da se také na začátku pečení dortu aby se dobře ochladilo.
- Smetanu z kakaem a vodou přivedeme k varu a vmícháme kakao.
- Necháme odpočinou 10-15 minut a vmícháme želatinu. Pořádně rozmícháme.
- Necháme v lednici přes noc v potravinářské folii.
- Před konečným vylitím na dort rozpustíme na vodní lázní.