OurLive

Kombucha – proč jí pít – pro koho není – jak na domácí kombuchu

Kombucha je dneska docela komunikované téma. Obrovské množství lidí je přesvědčeno že se jedná o dobrý marketingový trik a jiny že je to dokonce nezdravé a jsou i takoví jako já co si pamatují kombuchu u babičky v kuchyní. A někteří mi psali v instagramu jak je možné podporovat kombuchu a její pití, když obsahuje cukr. A vlastně takových vylo mraky a proč se vlastně na ní zapomnělo? V devadesátých letech byl obrovský bum potravinářského průmyslu vznikaly limonády, a tak se na kombuchu zapomnělo, protože za malé peníze bylo možné koupit jakýkoliv sycený nápoj.

Tak pojdmě se na kombuchu podívat podrobneji

Co je to kombucha

Kombucha je fermentovaný nápoje. A fermentované nápoje obsahují zdravé mléčno-kyselé bakterie – to jsou svého rodu probiotika. Většina lidí je doplňuje pomocí doplňků stravy. Ale naše priorita je dostávat maximum právě z potravin, které jíme, a ne z chemicky upravených tabletek. I když chápu ne všechno je možné dostávat pomocí potravin, a především v zimě.

Proč pít kombuchu

Probiotika jsou velice důležité především pro naší střevní mikroflóru. Navíc naše imunita na 60 % závisí právě od zdraví našich střev. Z toho plyne že fermentované produkty včetně kombuchy mají blahodárný vliv na naší imunitu.

Ale také od stavu našeho trávicího systému závisí náš stav celkově.

Kromě zdravých bakterií kombucha obsahuje aminokyseliny, antioxidanty a polyfenoly. Jsou to látky, které jsou velice důležité pro detox našich jater. Játra jsou hlavním detoxikačním orgánem v našem těle. Pro správné fungovaní játra musí slaňovat fáze detoxifikace a tyto látky obsažené v nápoji pomáhají s prvními fázemi detoxu jater. Navíc hormony jako dopamin a serotonin vznikají právě ve střevech pro zdravé střevní mikroflóře tvorba techno hormonů je vyšší a právě tyto hormony jsou zodpovědné za náš pocit štěstí.

Jak vzniká kombucha

Základní suroviny pro tvorbu kombuchy je čaj a cukr. Čaj by měl být nejen kvalitní ale především nearomatizovaná a bez olejovitých struktur. A je lepší vybírat opravdu čistý cukr, protože jestli budete vybírat med nebo jiné náhražky cukru to „houba“ muže vyrůst ale také muže umřít v relativně krátkém čase. A samozřejmě pro první výrobu je třeba vzít buďto násadu nebo od někoho poprosit houbu.

Pro koho kombucha není vhodná

Především pro lidi trpící kandidózou ale také pokud má člověk nepříjemný pocit po snězení kysaného zelí, citronu není vhodně pít kombucu. První se postarat o normalizaci kyselosti žaludku.

Závěrem

Není třeba se hned hnát za vším co se považuje za super zdravě a pokaždé je třeba zohlednit především svůj stav a učit se cítit svoje tělo.

Pro ty z vás co se už dlouho rozhodují dělat domácí kombuchu a neví jak a nebo tak jak já mají špatnou zkušenost můžete sledovat moje stories v Instagramu tam budu od poloviny prosince ukazovat postup jak sama se pokusím udělat novou kombuchu z násady kupované. Někdy v půlce února.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru