OurLive

Microgreen

Co je microgreen?

Microgreen, mikrozelenina – tyto pojmy se již staly „vlastními“ v naší moderní kultuře potravin. Na konci 80. let 20. století začali kuchaři v kalifornských restauracích používat ke zdobení jídel mikrozeleninu. Poté se do salátů, smoothies, polévek, sendvičů a toastů přidávala microgreen. Dnes se mnoho farem zabývá pěstováním mikrogreenů nejen ve Spojených státech, ale také v Evropě. V supermarketech již najdete mikrozeleniny. Microgreen je nová a moderní kultura zdravého životního stylu, která s jistotou zaujala své postavení v dietetice a výživě.

Microgreen – malé výhonky zeleniny, bylin a bylin, které jsou sklizeny a konzumovány po 7-14 dnech od začátku setí. Velikosti se pohybují od 2,5 do 4,0 cm.

Pokud necháte greeny dále růst v zemi na velikost 8 cm, bude se jmenovat mini-greeny a budou mít různé vlastnosti. Mikrozelené rostliny mají centrální stonku, plně vyvinuté listy kotyledonu a jeden nebo pár částečně vyvinutých pravých listů. Je řezán nůžkami nad povrchem země.

Typ mikrozeleniny zahrnuje také sazenice, které jsou na rozdíl od mikrozelenin zcela spotřebovány k jídlu: samotné semeno a výhonek dlouhý až 1 cm.

Klíčky a mikrogreen – rozdíly

Rozdíl mezi mikrozelenou a klíčky semen ve formě konzumace je v kultivační technice a v chuťových vlastnostech.

Jak jsem psala výše, klíčky jsou vyklíčená nebo částečně vyklíčená semena. Skládají se ze semene, kořene a klíčícího stonku. Všechno se jí. Klíčí se zpravidla obiloviny a luštěniny – oves, pšenice, fazole, hrách a moje oblíbené mungo. Když se řekne microgreen fazole mungo, znamená to klíčky fazole mungo. Klíčky obilovin a luštěnin mají hustou jádrovou konzistenci a jemnou chuť, matně připomínající ořechovou.

Microgreens se sklízejí a konzumují bez kořenů. Má výraznější chuťové tóny, které nesou vlastnosti dospělé rostliny. A samozřejmě potěší oko řadou tvarů listů, barvy a textury výhonku. To z nich udělalo hvězdy v oblíbené kulinářské moderny.

Jak pěstovat microgreen a klíčky?

Technologie pěstování mikrogreenů a klíčků se zásadně liší.

Pro pěstování mikrozelené rostliny potřebujeme nádobu s otvory a paletu, kde bude odcházet přebytečná vlhkost. Nádoba je naplněna speciální půdou, mechem, rašelinou. Před výsadbou je půda hojně zalita vodou, poté jsou umístěna semena s nízkou hustotou výsadby. Půda musí být neustále vlhká, ale zalévána pouze z rozprašovací lahve.

V počátcích uchovávejte nádobu na tmavém místě, volně zakrytou plastovou fólií. Když se objeví první výhonky, odstraňte film a umístěte je na sluneční světlo. Doba klíčení výhonků se liší v závislosti na druhu rostliny. Obvykle 7 až 14 dní.

Mikrozelenina je pečlivě řezána nůžkami těsně nad povrchem půdy.

Doporučuje se jíst okamžitě. Ale udržovat zelenou po dlouhou dobu nestojí za to. Maximálně 3 dny v chladničce zabalené v papíru.

Klíčky semen, na rozdíl od microgreenů, nepotřebují sluneční světlo. Potřebují však stálou vlhkost.

Před klíčením jsou semena namočena ve studené vodě po dobu 8 hodin, poté jsou promyta a umístěna do nádoby. Semena jsou umístěna ve vysoké hustotě. Kontejner je umístěn na tmavém místě. 

Hlavní podmínkou je tma a vlhkost. Hlavním pravidlem je neustále oplachovat zrna, aby se zabránilo vývoji patogenních bakterií a plísní. Sama je proplachuju třikrát až 4 krát za den a myslím že je to dostačujicí.

Po několika dnech, kdy se objeví klíček do 1 cm, se má za to, že klíčky jsou připraveny k použití.

Přínosné vlastnosti

Po více než 20 letech konzumace microgreen ve Spojených státech bylo publikováno několik studií. Zejména USDA Agricultural Research Service.

Tyto studie určily užitečnou složku microgreen a jeho trvanlivost. Bylo testováno 25 odrůd různých rostlin. Kritérii byla brána kyselina askorbová (vitamin C), tokoferoly (vitamin E), fylochinon (vitamin K), karoten (asi vitamin A).

Vedoucími v koncentraci těchto vitamínů se staly mikrozeleniny z červeného zelí, mikrosel z koriandru, červeného amarantu a daikonu.

Vědci prokázali, že mikrozeleniny mají 5krát vyšší koncentraci vitamínů, karotenoidů a stopových prvků než jejich zralé rostliny či plody.

Microgreen téměř všech pěstovaných plodin, od brokolice po oves, od hrachu po vojtěšku, mají koncentrovaný denní příjem vitamínu C, karotenu, fosforu, železa, hořčíku a vápníku. Nemluvě o vitamínech, kterých je celý komplex – D, B, PP, E, A, K.

A to je přirozené. Koneckonců právě v okamžiku klíčení semen je pro jeho další vývoj v plnohodnotnou rostlinu zapotřebí maximální koncentrace vitální energie. Používáním mikrozelenin a klíčků získáváme životně důležitý komplex minerálů, vitamínů, mikroelementů koncentrovaných do velikosti zrna a mini klíčku. Navíc byl navržen a vybrán samotnou přírodou.

Moje zkušenosti

Nejlíp se mi daří pěstovat klíčky fazolí mungo jsou celkem jednoduché na pěstování Navíc prorostou i ty fazole mungo které jsou běžně dostupné v supermarketu. Mám v plánu se vrátit k červenému zelí už jako mikro zeleninu a moc ráda bych vyzkoušela slunečnicové semínka ty z obchodu neklíčí a pro běžné pěstovaní semena nejsou uplně vhodná protože mají hodně postřiků aby je nejedli škůdci když se zasadí do země tak chci jeste zkusit koupit slunečnicové semínka ve zverimexu.

S tím jak ceny zeleniny rostou právě v tomto období a na vlastní zeleninu ze zahrádky je ještě brzy je to ideální způsob jak doplnit vitamíny a minerály v našem těle a přitom relativně levně. 

Začala jsem se věnovat mocrogreenu asi v polovině zimy. Navíc taková drobná mikrozelenina nezabírá moc místa. Ještě se na příští zimu chci pořídit jeden az dva smart květináče ve kterých bych mohla pořád mít dostatečné množství mikrozeleniny.

Pro klíčky je možné použít plastový kontejner nebo mám skleněný kontejner co má takovou tu ventilaci ve vršku. Tam se mungu daří nejlíp, v plastových nádobách mi přesychal a na kokosových podložkách také.

Microgreen jsem zkoušela několik variant v takovém miniskleníku pro předpěstování zeleniny. A celkem úspěšně ale jak jsem psala výše vybírám už nějaký smart květináč který v zimě zajistil i světlo i zavlažování.

1 názor na “Microgreen”

  1. Ano, někdy je dobré si pěstovat maličké zeleniny. Já třeba obvykle někdy v půlce února začínám mít chuť na nějaké čerstvé bylinky. Na zahrádce v tu dobu obvykle nic neroste. Proto jsem si letos začala v květináčku pěstovat řeřichu. Tu a tam si jí naseju. Ta roste docela dobře. Mám také jarní cibulku. Pomalu už bych jí mohla sklízet. To, že se takhle dá pěstovat třeba i zelí, jsem nevěděla. Můžu to někdy zkusit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru