OurLive

Jahodová dort – Fraisier dort

09 Dub , 2021

Rozhodně vám doporučuju tento dort vyzkoušet v jahodové sezoně, aby jste měli ty ideální čerstvé jahody a ne v dubnu jako já. Nejchutnější a nejjemnější Frezierův dort z vanilkového krému, nadýchaného korpusu napuštěného sladkým sirupem, který se rozpouští v ústech, a samozřejmě zralé jahody … Mmm … To je určitě jeden z nejchutnějších letních dezertů a také, nepochybně jeden z nejpozoruhodnějších vůbec. Musím říct, že není až tak složitý, ale potřebujete trochu přesnosti a trpělivosti a všechno určitě dopadne dobře. Že si nedokážete poradit s keksem nebo krémem pro tento jahodový dort? Samozřejmě můžete! A pak už zbývá jen dát všechno dohromady. Obecně platí, jděte do toho! Dokud jahodová sezóna neskončí.

Doba vaření: 50 minut (+ čas na výrobu krému a korpusu)

Doba chlazení a chlazení: minimálně 4 hodiny

Přísady pro formu o průměru 20 cm a výšce 7,5 cm:

  • 650 g Jahody
  • Máta – na ozdobu

Pro korpus:

  • 4 vejce
  • 120 g mouky
  • 90 g cukru
  • 2 vanilkový cukr
  • 60 g oleje
  • Špetka soli

Pro sirup: (nemusíte dělat)

  • 20 g cukru muže byt i vanilkový
  • 2 malé pomeranče (kůra a džus)
  • 1 lžička Vanilkový extrakt
  • 50 ml vody

Pro krém:

  • 700 ml mléka
  • 7 žloutků
  • 80 g cukru
  • 70 g kukuřičného škrobu
  • 40 g másla
  • Vanilkový lusk nebo dva vanilkové cukry
  • + 170 g změkčeného krémového másla

Pro želé:

  • 2 g želatiny
  • 1/2 limetové šťávy nebo 1/4 citronu
  • 1 lžička Sahara
  • 25 ml horké vody

Příprava:

Prvním krokem je příprava krému.

Nalijeme mléko do hrnce a dáme ho na malý oheň. Extrahujeme semínka z vanilkového lusku a pošleme je do mléka. Hodíme tam také zbývající lusk. Hlavní věcí je nezapomenout to vyjmout před smícháním mléka se zbytkem ingrediencí. Za občasného míchání přivedeme mléko k varu, ale nenecháme ho vřít.

Mezitím rozmícháme žloutky s cukrem na téměř homogenní lehkou hmotu. Přidáme tam škrob a znovu dobře promícháme. Jakmile mléko začne vřít, nalijeme ho do žloutkové hmoty tenkým proudem a kousek po kousku, aniž bychom přestali intenzivně pracovat pomocí šlehače, aby se žloutky nevařily. Po částech přidáme celé mléko, promícháme a celou směs vrátíme na mírný oheň zpět. Nezapomeneme vyjmout lusk! Šleháme metličkou a směs přivedeme k varu – měla by začít vařit. A od této chvíle vaříme na mírném ohni po dobu 2 minut a intenzivně mícháme, aby se nevytvořily hrudky, případě se nespálí.

Poté odstavíme z ohně a přidáme na malé kousky studené máslo a rychle vmícháme metlou. Krém natřeme do formy nebo na plech, zakryjeme folií „do kontaktu“ a pošleme do chladničky. Měl by správně vychladnout a ztuhnout. Před použitím jej bude třeba dobře rozbít metlou nebo mixérem, dokud nebude krémový.

Pečeme také předem korpus.

Smícháme vejce, cukr a vanilkový extrakt a šleháme až se vytvoří jednorodá masa, vložíme ji do vodní lázně a nepřestáváme šlehat metličkou, aby se vajíčka nevařila. Směs by se měla mírně zvýšit v objemu a být velmi teplá, ale ne horká – kontrolujeme prstem.

Poté šleháme mixérem při maximální rychlosti, až do husté hmoty. V závislosti na rychlosti mixéru to může trvat 4–6 minut.

Mouku prosejeme do misky a trochu osolíme a oparně vmícháme do vzniklé hmoty. Opatrně, zasahujeme špachtlí kruhovým pohybem přísně v jednom směru. Abychom vmíchali mouku.

Přidáme trochu výsledné směsi do rozpuštěného másla (můžete ho rozpustit v mikrovlnné troubě nebo ve stejné vodní lázni). Promícháme. Nalijeme máslovou směs od okraje vzniklého těsta a také jemně, opatrně promícháme. Je důležité, aby těsto při procesu všech těchto zásahů neztratilo vzdušnost, jinak se korpus nezměkne.

Můžeme péct ve formě jako já, nezapomeneme dobře promastit máslem a posypali trochou mouky. Nebo je to možné na plechu na pečení pokrytém papírem na pečení, který těsto rozloží rovnoměrnou vrstvou o tloušťce centimetru.

Pošleme ho do trouby, předehřáté na 175 ° C po dobu 25-30 minut. S tímto množstvím těsta v mé 20cm formě bude korpus trvat 28 minut. Mělo by dobře stoupat, nahoře mírně zhnědnout, ale nemělo by vysychat. Korpus jahodového dortu můžežeme zkontrolovat špejlí, ale neorvíráme troubu prvních 20 minut.

Když ho vyjmeme z trouby, projdeme se po okraji špachtlí nebo nožem a pomůžeme korpusu dostat se ze stěn mísy. Necháme 5 minut odpočinout ve formě, jemně jej vyjmeme, převrátíme a necháme vychladnout na roštu.

Sirup

V malém kastrolu smícháme cukr, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a džus a vodu. Přivedeme k varu, úplně rozpustíme cukr a nechte ho vařit doslova minutu. Sejmeme z tepla, necháme vychladnout a přefiltrujeme přes síto.

Před sestavením dortu nakrájejte korpus na pláty různých průměrů: jeden – 18 cm, druhý – 16 cm (rozměry formy o průměru 20 cm). Hodně napustíme platy sirupem.

Vyrábíme mušelínový krém z pudinku. Změkčené máslo zašleháme mixérem do krému. Přidáme čtvrtinu z celkového množství připraveného pudinku, aniž byste jej nejprve rozbili. Šleháme mixerem při vysoké rychlosti, dokud nebude krám hladký. A poté stejným způsobem přidáme zbývající krém po částech – na čtvrtiny. Vložili jsme ho do cukrářského sáčku a až do použití vložili do chladničky.

Připravíme si jahody. Opláchneme je a dobře osušíme papírovým ručníkem. Pečlivě jsme každí uřízli stonky, přesně v pravém úhlu. A většinu z toho nakrájíme na poloviny, přesně – na tom bude záviset vzhled dortu. Rozdělíme poloviny na ty, které jsou větší (mělo by jich být dvakrát více) a ty, které jsou menší. Malou část jahod nakrájíme na drobné kostičky stačilo mi 6 středně velkých jahod.

Stavba dortu

Nejčastěji se Frezier jahodová dort staví „odspodu“ v běžném cukrářském prstenu a poté jej jednoduše vyjme. Vyrobím flip-flop dort (převrácený) – vše, co bude níže, bude poté nahoře. Tuto možnost lze také sestavit v pečící rozkládací formě, jako v mém případě.

Spodní část formy vyložíme potravinářskou fólií, natáhneme ji a uzavřeme prstenec formy. Stěny formy vymastíme trochou másla a položíme je papírem na pečení (mám voskovaný) nebo cukrářským octovým filmem. JA sem tentokrát použila také folii a misím říct, že se mi ji neporadilo na stěnách perfektně vyrovnat s pečícím papírem je proces jednodušší.

Začneme tím, že položíme na dno, po obvodu formy, větší poloviny. Zatlačíme od řezu „zadku“ ke stěnám formy a řez prostředku leží na folii. Dále pokračujeme v roztahování menších polovin do středu a pevně je opíráme o sebe. Vyplníme všechny mezery krémem a poté jej aplikujeme krouživými pohyby rovnoměrně silnou vrstvou po celé ploše formuláře.

Na vrch dáme napuštěný sirupem plát korpusu (s větším průměrem) a trochu jej přitlačíme ke krému. Naplníme obvod mezi plátem a formou krámem.

Pak se opět vrátíme k větším polovinám. Opíráme každou o zeď formy a a zasouváme ji dolů po kraji formy, aby se zdálo, že proniká nosem do krému (poloviny tak zůstanou čisté a zvenčí budou vypadat krásně). Vyplníme tedy celý obvod. Jahody zafixujeme krémem a také naneseme v tenké vrstvě na dort. Na vrch dáme nadrobno nakrájené jahody a znovu je naneseme krém, Tak aby prostřední vrstva krému vznikla (vrstva krému – drobě nakrájené jahody –  vrstva krému)

Na krém dáme druhý plát korpusu menšího průměru. Znovu naneseme krém jen i tenkou vstvou přes plát, Dáme pozor na mezery mezi jahodami. Vyrovnáme to špachtlí, aby nic nevycházelo.

Jahodový ort pošleme do chladničky po dobu nejméně 4 hodin, kde by měl a ztvrdnout. Potom ho vyjmeme, na vrchu ho zakryjeme talířem nebo stojanem na dort a rychle ho otočíme. A pak jemně, bez spěchu, vytáhneme tvar nebo prsten pohyby přísně svisle – nahoru.

Můžeme potřít želatinou a nebo rovnou jíst. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *