Omelety umí zpívat celý ódu – ona je jemná, zlatá, sytá, pomůže, když budete potřebovat rychlejší vydatnou snídani, je spojena s našimi vzpomínkami na dětství, potkáte ji v každém hotelu na světě. A přesto, že je sice nesmírně rozmanitá se zeleninou, bylinkami, mořskými plody, díky tomu se stává chutnější a bohatší.
Doporučuji experimentovat a vytvořit ze všední omelety na mistrovské umění. Pokud máte své vlastní recepty podělte se, s radostí vyzkouším a zveřejním je. Můžete zkusit ty co jsem pro vás posbírala do jednoho článku.
Španělská omeleta
© staklovers.menu
Budete potřebovat:
- 1/3 šálku řepkového oleje
- 500g brambor, nakrájených
- 1 velká cibule, nakrájená
- Sůl, pepř
- 14 vajec
- 2 lžíce nahrubo nasekané petrželky
Příprava:
Předehřejte troubu na 260 stupňů. Při středně vysoké teplotě na hlubší pánvi s průměrem přibližně 30 cm předehřejeme řepkový olej, asi lžíci. Snížíme teplotu a přidáme do pance brambory restujeme je okolo 15minut. Přidáme cibuli, sůl a pepř. Restujeme 3 minuty za stálého míchání tak, aby cibule změkla, ale nebyla smažená.
Zvedneme teplotu na střední a přidáme do pánve zbývající olej, rozlijeme ho po okrajích. V misce rozmícháme vejce, přidat větší špetku soli a malou špetku pepře. Zalijeme vejci pánev a s použitím vařečky jemně promícháme od okrajů ke středu. Necháme 4 minuty na sporáku.
Dokončíme omeletu v troubě přibližně 5 minut, dokud se lehce pokryje hnědou kůrkou. Nechte hotovou omeletu na prkně, než se ochladí na pokojovou teplotu. Nakrájíme ji na stejné díly a posypeme na ozdobu petrželkou.
Omeleta s bylinkami
© (a) staklovers.menu
Budete potřebovat:
- 5 vajec
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce nasekaného estragonu
- 1 lžíce nakrájené cibule
- ¼ lžičky sůl
- ¼ lžičky pepř
- 1 lžíce másla
- 1 ½ lžičky řepkový olej
Příprava:
Rozšleháme vejce v misce smícháme s petrželkou, estragonem, cibulí, soli a pepřem. V pánvi o průměru asi 25 cm rozehřejeme máslo a řepkový olej.
Zalijeme vejci a vařte na mírném ohni, a za intenzivního míchání vařečkou nebo vidličkou, až se dostanete konzistenci jemného sýra. Dále dokončíme omeletu 1 minutu, aniž by se jí dotýkaly. Protřepe pánev tak, aby se oddělila od stěn.
Rozdělíme omeletu na dvě poloviny a podáváme posypanou například trochou sýra.
Omeleta se slaninou a whisky
© staklovers.menu
Budete potřebovat:
Pro slaninu s whisky:
- 3 lžíce másla
- 500 g. kanadské slaniny
- 1 a půl lžíce Skotské whisky
- 2 lžičky třtinový cukr
- Čerstvý mletý pepř
Na omeletu:
- 12 vajec
- sůl
- Čerstvý mletý pepř
- 4 lžíce nesolené
- 1 1/3 šálky strouhaný sýr čedar
- 12 plátky cherry rajčátky
- 12-20 lístky bazalky
Příprava:
Whisky a slanina. Ve velké pánvi rozpustíme máslo. Vložte slaninu a smažíme na mírném ohni po dobu 2 minut rychle. Pak slaninu, zalijeme whisky a posypeme cukrem. Smažíme prudce asi 30 sekund dokud se whisky neodpaří. Posypeme pepřem a odstraňte pánev z ohně.
Omeleta. Rozšleháme vejce v misce, přidat špetku soli a pepře. Zahřejeme pánev o průměru cca 20 cm. Přidejte 1 polévkovou lžíci oleje a zalijeme čtvrtkou vaječné hmoty. Smažíme na střední teplotě po dobu asi 20 sekund. Odstraníme pánev z tepla. Posypeme polovinu omelety 1/3 šálku sýru a dáme na ni tři plátky rajčat. Vaříme omeletu na mírném ohni, dokud se sýr neroztaví. Oddělíme pánev z ohně, posypeme bazalkou, přeložte napůl na talíři. Opakujte tyto kroky s ostatními složkami. Podávejte horké se slaninou a whisky.
Mexická omeleta
© obozrevatel.com
Budete potřebovat:
- 8 vajec
- 1 avokádo
- 3 limety
- 2 větví čerstvého koriandru
- 3 lžíce nízkotučné jogurty
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 1 mrkev
- 100 g bílého zelí
- 1 červená chilli paprička
- 60 g sýru čedaru
Příprava:
Avokádo rozmixujeme v mixéru. Vymačkáme do mixu šťávu ze dvou limetek a přidáme jogurt a lístky koriandru. Vše promícháme.
Oloupeme cibuli a čistíme mrkev, nastrouháme je na struhadle, zelí jemně nakrájíme. Chili nasekáme ručně. Vše smícháme s avokádovou směsí.
Rozšleháme vejce do mísy, přidáme špetku soli a pepře. Teplou pánev s nepřilnavým povrchem zazehrejeme na střední teplotu. Zalijeme rozšlehanými vejci na ně nastrouháme sýr. Několik minut smažíme omeletu.
Na jemné omelety, umístěte zeleninu a omeletu srolujeme.
Dekorace salát s plátkem limetky.
Sendviče s omeletou
© (a) staklovers.menu
Budete potřebovat:
- 8 vajec
- 120 g. jemně nasekaná šunka nebo salám
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 tousty rozkrojené na pul (trojúhelníky) nebo 2 dlouhé bagety rozpůlené podélně
- 1 velké rajče
Příprava:
Ve středně velké míse, rozšleháme vejce a smícháme je s šunkou. Dochutíme solí a trochou pepře. Ve velké nepřilnavé pánvi, rozehřejeme 3 lžíce olej. Poté vylijeme vajíčkovou směs na pánev a rovnoměrně rozmístíme kousky šunky.
Přiklopte pokličkou a nechte smažit. Když omelete bude téměř hotová a svrchu bude jemně nedopečena ale už netekutá obraťte opatrně omeletu Snižte teplotu na střední a smažte omeletu po dobu 2-3 minuty. Složte omeleta třikrát a položte na talíř.
Rajče nakrájejte na plátky a položte na chleba, vychladlou omeletu na pokojovou teplotu polezte na ně přikryjte druhou pilkou toustu nebo bagety a podávejte.
Omlet s jahodami
© realfood.tesco.com
Budete potřebovat:
- 6 vajec
- 2 lžíce vody
- 50 g smetanového sýra
- 1 šálek jahod
- 2 lžíce třtinového cukru
- Sůl, mletý černý pepř
Příprava:
Rozšleháme vejce přidejte vodu, sůl a pepř. V pánvi rozpusťte máslo, po zahřátí másla nalijte vaječnou směs..
Sýr nakrájíme na malé kostičky, jahody na plátky.
Když vejce jsou téměř hotové, dáte na polovinu omelety sýr, posypete cukrem a umístěte jahody.
Přeložte omeletu na půl a smažte další 2 minuty pod pokličkou.