6 lahodných omelet, s nimiž je ráno lepší

Omelety umí zpívat celý ódu – ona je jemná, zlatá, sytá, pomůže, když budete potřebovat rychlejší vydatnou snídani, je spojena s našimi vzpomínkami na dětství, potkáte ji v každém hotelu na světě. A přesto, že je sice nesmírně rozmanitá se zeleninou, bylinkami, mořskými plody, díky tomu se stává chutnější a bohatší.

Doporučuji experimentovat a vytvořit ze všední omelety na mistrovské umění. Pokud máte své vlastní recepty podělte se, s radostí vyzkouším a zveřejním je. Můžete zkusit ty co jsem pro vás posbírala do jednoho článku.

 

Španělská omeleta

© staklovers.menu

Budete potřebovat:

  • 1/3 šálku řepkového oleje
  • 500g brambor, nakrájených
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • Sůl, pepř
  • 14 vajec
  • 2 lžíce nahrubo nasekané petrželky

 

Příprava:

Předehřejte troubu na 260 stupňů. Při středně vysoké teplotě na hlubší pánvi s průměrem přibližně 30 cm předehřejeme řepkový olej, asi lžíci. Snížíme teplotu a přidáme do pance brambory restujeme je okolo 15minut. Přidáme cibuli, sůl a pepř. Restujeme 3 minuty za stálého míchání tak, aby cibule změkla, ale nebyla smažená.

Zvedneme teplotu na střední a přidáme do pánve zbývající olej, rozlijeme ho po okrajích. V misce rozmícháme vejce, přidat větší špetku soli a malou špetku pepře. Zalijeme vejci pánev a s použitím vařečky jemně promícháme od okrajů ke středu. Necháme 4 minuty na sporáku.

Dokončíme omeletu v troubě přibližně 5 minut, dokud se lehce pokryje hnědou kůrkou. Nechte hotovou omeletu na prkně, než se ochladí na pokojovou teplotu. Nakrájíme ji na stejné díly a posypeme na ozdobu petrželkou.

 

Omeleta s bylinkami

© (a) staklovers.menu

Budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce nasekaného estragonu
  • 1 lžíce nakrájené cibule
  • ¼ lžičky sůl
  • ¼ lžičky pepř
  • 1 lžíce másla
  • 1 ½ lžičky řepkový olej

 

Příprava:

Rozšleháme vejce v misce smícháme s petrželkou, estragonem, cibulí, soli a pepřem. V pánvi o průměru asi 25 cm rozehřejeme máslo a řepkový olej.

Zalijeme vejci a vařte na mírném ohni, a za intenzivního míchání vařečkou nebo vidličkou, až se dostanete konzistenci jemného sýra. Dále dokončíme omeletu 1 minutu, aniž by se jí dotýkaly. Protřepe pánev tak, aby se oddělila od stěn.

Rozdělíme omeletu na dvě poloviny a podáváme posypanou například trochou sýra.

 

Omeleta se slaninou a whisky

© staklovers.menu

 

Budete potřebovat:

Pro slaninu s whisky:

  • 3 lžíce másla
  • 500 g. kanadské slaniny
  • 1 a půl lžíce Skotské whisky
  • 2 lžičky třtinový cukr
  • Čerstvý mletý pepř

Na omeletu:

  • 12 vajec
  • sůl
  • Čerstvý mletý pepř
  • 4 lžíce nesolené
  • 1 1/3 šálky strouhaný sýr čedar
  • 12 plátky cherry rajčátky
  • 12-20 lístky bazalky

 

Příprava:

Whisky a slanina. Ve velké pánvi rozpustíme máslo. Vložte slaninu a smažíme na mírném ohni po dobu 2 minut rychle. Pak slaninu, zalijeme whisky a posypeme cukrem. Smažíme prudce asi 30 sekund dokud se whisky neodpaří. Posypeme pepřem a odstraňte pánev z ohně.

Omeleta. Rozšleháme vejce v misce, přidat špetku soli a pepře. Zahřejeme pánev o průměru cca 20 cm. Přidejte 1 polévkovou lžíci oleje a zalijeme čtvrtkou vaječné hmoty. Smažíme na střední teplotě po dobu asi 20 sekund. Odstraníme pánev z tepla. Posypeme polovinu omelety 1/3 šálku sýru a dáme na ni tři plátky rajčat. Vaříme omeletu na mírném ohni, dokud se sýr neroztaví. Oddělíme pánev z ohně, posypeme bazalkou, přeložte napůl na talíři. Opakujte tyto kroky s ostatními složkami. Podávejte horké se slaninou a whisky.

Mexická omeleta

© obozrevatel.com

Budete potřebovat:

  • 8 vajec
  • 1 avokádo
  • 3 limety
  • 2 větví čerstvého koriandru
  • 3 lžíce nízkotučné jogurty
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 1 mrkev
  • 100 g bílého zelí
  • 1 červená chilli paprička
  • 60 g sýru čedaru

 

Příprava:

Avokádo rozmixujeme v mixéru. Vymačkáme do mixu šťávu ze dvou limetek a přidáme jogurt a lístky koriandru. Vše promícháme.

Oloupeme cibuli a čistíme mrkev, nastrouháme je na struhadle, zelí jemně nakrájíme. Chili nasekáme ručně. Vše smícháme s avokádovou směsí.

Rozšleháme vejce do mísy, přidáme špetku soli a pepře. Teplou pánev s nepřilnavým povrchem zazehrejeme na střední teplotu. Zalijeme rozšlehanými vejci na ně nastrouháme sýr. Několik minut smažíme omeletu.

Na jemné omelety, umístěte zeleninu a omeletu srolujeme.

Dekorace salát s plátkem limetky.

 

Sendviče s omeletou

© (a) staklovers.menu

Budete potřebovat:

  • 8 vajec
  • 120 g. jemně nasekaná šunka nebo salám
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 tousty rozkrojené na pul (trojúhelníky) nebo 2 dlouhé bagety rozpůlené podélně
  • 1 velké rajče

 

Příprava:

Ve středně velké míse, rozšleháme vejce a smícháme je s šunkou. Dochutíme solí a trochou pepře. Ve velké nepřilnavé pánvi, rozehřejeme 3 lžíce olej. Poté vylijeme vajíčkovou směs na pánev a rovnoměrně rozmístíme kousky šunky.

Přiklopte pokličkou a nechte smažit. Když omelete bude téměř hotová a svrchu bude jemně nedopečena ale už netekutá obraťte opatrně omeletu Snižte teplotu na střední a smažte omeletu po dobu 2-3 minuty. Složte omeleta třikrát a položte na talíř.

Rajče nakrájejte na plátky a položte na chleba, vychladlou omeletu na pokojovou teplotu polezte na ně přikryjte druhou pilkou toustu nebo bagety a podávejte.

 

Omlet s jahodami

© realfood.tesco.com

Budete potřebovat:

  • 6 vajec
  • 2 lžíce vody
  • 50 g smetanového sýra
  • 1 šálek jahod
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • Sůl, mletý černý pepř

 

Příprava:

Rozšleháme vejce přidejte vodu, sůl a pepř. V pánvi rozpusťte máslo, po zahřátí másla nalijte vaječnou směs..

Sýr nakrájíme na malé kostičky, jahody na plátky.

Když vejce jsou téměř hotové, dáte na polovinu omelety sýr, posypete cukrem a umístěte jahody.

Přeložte omeletu na půl a smažte další 2 minuty pod pokličkou.