Hned na začátek vím tradičně by se mělo vařit na svatého Martina jinak, ale i v rámci svých chutí a také, že bych ráda udělala jídlo alespoň částečně dietnější. Sem se rozhodla že vynechám knedlík a jen nahradím dýňovými noky.
Vlastně nikdy jsme svatého Martina nika moc neslavili a ja se rozhodla že malé domácí tradice jsou fajn a možná by to mohlo vést i nějakým zvykem našeho mladého. A především proto jsme se rozhodla upravit tradiční jídlo pod naše stravování.
Po celkem dlouhém uvažováni co uvařit na svatého Martina jsem se rozhodla po celkem netradiční jídelniček. Ještě nevím jestli v neděli bude na prodejnách husa pokud ne tak asi nahradím pečenou husu kachnou. V každém případě bude pečená s jablky. k tomu udělám dýňové noky a asi koprovku protože mam na ni chuť. Jako dezert na čokoládový fondant bych to viděla.
Co uvařit na svatého Martina recepty:
Sice jsem většinou za dodržovaní tradic ale tentokrát sem jídlo změnila.
Pomalu pečená husa s jablky.
Potřebujeme:
- 1 středně velká husa
- 3 jablka
- 100 g másla
- 60 g tekutého medu
- sůl
Příprava:
- Husu očistíme, omyjeme, osušíme a zvenku i zevnitř osolíme. Dovnitř vložíme tři jablka, zbavené jádřince a oloupanou cibuli.
- Husu vložíme do vyššího pekáčku, pod pokličkou pečeme 3 hodiny na 160 stupňů. Po této době poklici i mřížku odstraníme, slijeme výpek.
- Husu potom potřeme směsí medu a rozpuštěného másla a pečeme dalších 90 minut – dozlatova. Během pečení poléváme husu výpekem.
Dýňové noky
Tento recept jsem chvíli hledala protože poprvé dýňové noky jsem si dala v restauraci.
Potřebujeme:
- 1 dýně hokkaido
- 1 žloutek
- 250 g celozrnná špaldová mouka
- 4 lžíce mléka
- sůl
Příprava:
- Dýni rozkrojíme a vydlabeme z ní semínka pak nakrájíme na kousky.
- Dýní dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme než bude slupka opravdu měkká. Nebo mužem dat do trouby a péct 40-50 minut
- Vodu slijeme a rozmixujeme
- Přidáme mléko kousek celozrnnou špaldovou mouku mléko a ještě mixujeme.
- Těsto rozdělte na 4 stejné váleček z každé části. Z válečků pak odkrajujte cca 3 cm dlouhé kusy.
- Vařte připravené noky 3 minuty ve vroucí osolené vodě a podávejte s oblíbenou omáčkou.
Koprová omáčka
Potřebujeme:
- kopr čerstvý
- velkou 12% smetanu na vaření
- mouku na zahuštění
- máslo
- masox nebo vývar
Příprava:
- 1/3 smetany odlijeme do skleničky v ní rozmícháme mouku na zašustění.
- Odkrájíme od kopru stonky a dáme je vařit do kastrolu s trochou vody 10-15 minut.
- Vytáhneme stonky a do vzniklého vývaru přidáme masox.
- Přidáme smetanu (tu bez mouky přivedeme k varu.
- Přidáme nakrájený kopr a zbytek smetany a za stálého míchání vaříme ještě 5 minut.