OurLive

Co uvařit na svatého Martina

Hned na začátek vím tradičně by se mělo vařit na svatého Martina jinak, ale i v rámci svých chutí a také, že bych ráda udělala jídlo alespoň částečně dietnější. Sem se rozhodla že vynechám knedlík a jen nahradím dýňovými noky.

Vlastně nikdy jsme svatého Martina nika moc neslavili a ja se rozhodla že malé domácí tradice jsou fajn a možná by to mohlo vést i nějakým zvykem našeho mladého. A především proto jsme se rozhodla upravit tradiční jídlo pod naše stravování.

Po celkem dlouhém uvažováni co uvařit na svatého Martina jsem se rozhodla po celkem netradiční jídelniček. Ještě nevím jestli v neděli bude na prodejnách husa pokud ne tak asi nahradím pečenou husu kachnou. V každém případě bude pečená s jablky. k tomu udělám dýňové noky a asi koprovku protože mam na ni chuť. Jako dezert na čokoládový fondant bych to viděla.

Co uvařit na svatého Martina recepty:

Sice jsem většinou za dodržovaní tradic ale tentokrát sem jídlo změnila.

Pomalu pečená husa s jablky.

Potřebujeme:

  • 1 středně velká husa
  • 3 jablka
  • 100 g másla
  • 60 g tekutého medu
  • sůl

Příprava:

  1. Husu očistíme, omyjeme, osušíme a zvenku i zevnitř osolíme. Dovnitř vložíme tři jablka, zbavené jádřince a oloupanou cibuli.
  2. Husu vložíme do vyššího pekáčku, pod pokličkou pečeme 3 hodiny na 160 stupňů. Po této době poklici i mřížku odstraníme, slijeme výpek.
  3. Husu potom potřeme směsí medu a rozpuštěného másla a pečeme dalších 90 minut – dozlatova. Během pečení poléváme husu výpekem.

Dýňové noky

Tento recept jsem chvíli hledala protože poprvé dýňové noky jsem si dala v restauraci.

Potřebujeme:

  • 1 dýně hokkaido
  • 1 žloutek
  • 250 g celozrnná špaldová mouka
  • 4 lžíce mléka 
  • sůl

Příprava:

  1. Dýni rozkrojíme a vydlabeme z ní semínka pak nakrájíme na kousky.
  2. Dýní dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme než bude slupka opravdu měkká. Nebo mužem dat do trouby a péct 40-50 minut
  3. Vodu slijeme a rozmixujeme
  4. Přidáme mléko kousek celozrnnou špaldovou mouku mléko a ještě mixujeme.
  5. Těsto rozdělte na 4 stejné váleček z každé části. Z válečků pak odkrajujte cca 3 cm dlouhé kusy.
  6. Vařte připravené noky 3 minuty ve vroucí osolené vodě a podávejte s oblíbenou omáčkou.

Koprová omáčka

Potřebujeme:

  • kopr čerstvý
  • velkou 12% smetanu na vaření
  • mouku na zahuštění
  • máslo
  • masox nebo vývar

Příprava:

  1. 1/3 smetany odlijeme do skleničky v ní rozmícháme mouku na zašustění.
  2. Odkrájíme od kopru stonky a dáme je vařit do kastrolu s trochou vody 10-15 minut.
  3. Vytáhneme stonky a do vzniklého vývaru přidáme masox.
  4. Přidáme smetanu (tu bez mouky přivedeme k varu.
  5. Přidáme nakrájený kopr a zbytek smetany a za stálého míchání vaříme ještě 5 minut.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru