OurLive

Francouzský čokoládový tart

09 září 2022
Francouzsky cokoladovy tart

Taky miluješ čokoládu jako já? Tak to se ti bude určitě líbit trochu netradiční francouzský dort. Tart se mu říká především podle jeho výšky, protože opravdu není vysoký a připomíná přípravou koláč, ale je krásný da se ozdobit dle libosti. Letos jsem ho pekla jako narozeninový dost i když mě docela mrzelo že jsem neměla maliny ale jen borůvky přitom maliny svou krásně červenou barvou by určitě hezky doplnili tart.

Korpus

Potřebujeme:

  • 75 g změklého másla
  • 55 g moučkového cukru nebo sladidla
  • 3 žloutky
  • 170 g mouky
  • 20-25 g kakaa

Příprava:

  1. Máslo vyšleháme do krémového stavu ideálně stolním robotem a všleháme do něj cukr, dále po jednom všleháme žloutky a nakonec i mouku s kakaem.
  2. Jak se těsto spojí necháme ho odpočinout v lednici 90 minut.
  3. Poté opatrně rozválíme asi 4-5 mm vysokou placku kterou umístíme do formy. Pokud zbydou kraje na odřezání je možné je také zapéct a pak nalámat do krému mě ovšem nezbyli.
  4. Propícháme dno těsta aby se moc nezvedlo a je lepší vypékat se zátěží ale sama peču bez ještě se mi nikdy nezkřivil.
  5. Pečeme v roube na 170C 15 minut a dopékáme 15 minut na 160C.

Čokoládová ganash / náplň do dortu

Potřebujeme:

  • 240 g hořké čokolády
  • 180 g smetany (35%)
  • 20g invertního sirupu (glukóza, kukuřičný, javorový / lze nahradit medem) tuto ingredienci můžete vynechat, ale kvalita ganache je s ní lepší
  • 20 g másla
  • 10-15 ml aromatického alkoholu (rum, koňak, calvados) nebo 1 lžička. extrakt (pomeranč, vanilka, mandle)
  • můžete přidat kůru z 1/2 pomeranče
  • 150g ořechu mě se libí do dortu vlašské

Příprava:

  1. Ořechy nakrájíme na středně velké kousky, pokud máme zapečené zbytky korpusu tak ty také na zhruba stejně velké kousky.
  2. Máslo s čokoládou a smetanou rozpustíme na vodní lázni i s kúrou, pokud se pro ni rozhodneš.
  3. Necháme mírně vychladnout a přidáme koňak.
  4. Čast krému nalejeme do korpusu posypeme ořechy a sušenkami, a tak opakujeme dvakrát nakonec z vrchu zalijeme zbytek krému.

Čokoládové zrcadlo

Potřebujeme

  • 70 g vody
  • 70 g cukru
  • 20 g kakaa
  • 65 g smetany (35 %)
  • 7 g želatiny po nabobtnání zahřejte 5-10 sekund (nepřipal) v mikrovlnce / nebo ve vodní lázni do úplného rozpuštění

Postup:

  1. Čokoládové zrcadlo je lepší dělat už z večera ale da se také na začátku pečení dortu aby se dobře ochladilo.
  2. Smetanu z kakaem a vodou přivedeme k varu a vmícháme kakao.
  3. Necháme odpočinou 10-15 minut a vmícháme želatinu. Pořádně rozmícháme.
  4. Necháme v lednici přes noc v potravinářské folii.
  5. Před konečným vylitím na dort rozpustíme na vodní lázní.
Jahodová dort – Fraisier dort

Jahodová dort – Fraisier dort

09 Dub , 2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poslední příspěvky

Jak zlepšit a podpořit imunitní systém?

Jak zlepšit a podpořit imunitní systém?

22 Zář , 2023

Stravování dětí – Část 3 – Zavádění příkrmů do stravy dítěte

Stravování dětí – Část 3 – Zavádění příkrmů do stravy dítěte

08 Zář , 2023

Stravování dětí – Část 2 – Plnohodnotné stravování kojence

Stravování dětí – Část 2 – Plnohodnotné stravování kojence

11 Srp , 2023

Seriály na léto 2023

Seriály na léto 2023

24 Čvc , 2023

Stravování dětí – Část 1 – Obecné informace

Stravování dětí – Část 1 – Obecné informace

14 Čvc , 2023

Top články

Natur House Recenze

Natur House Recenze

03 Kvě , 2019

Nadpřirozené fantasy seriály

Nadpřirozené fantasy seriály

18 Led , 2019

9 jednoduchých a levných způsobů osvěžit svůj zimní styl

9 jednoduchých a levných způsobů osvěžit svůj zimní styl

22 Led , 2021

Nové sci-fi seriály

Nové sci-fi seriály

20 Lis , 2020

5 aplikací do mobilu pro ženy, které vám usnadní život

5 aplikací do mobilu pro ženy, které vám usnadní život

26 Čvc , 2018