OurLive

Francouzský čokoládový tart

Taky miluješ čokoládu jako já? Tak to se ti bude určitě líbit trochu netradiční francouzský dort. Tart se mu říká především podle jeho výšky, protože opravdu není vysoký a připomíná přípravou koláč, ale je krásný da se ozdobit dle libosti. Letos jsem ho pekla jako narozeninový dost i když mě docela mrzelo že jsem neměla maliny ale jen borůvky přitom maliny svou krásně červenou barvou by určitě hezky doplnili tart.

Korpus

Potřebujeme:

  • 75 g změklého másla
  • 55 g moučkového cukru nebo sladidla
  • 3 žloutky
  • 170 g mouky
  • 20-25 g kakaa

Příprava:

  1. Máslo vyšleháme do krémového stavu ideálně stolním robotem a všleháme do něj cukr, dále po jednom všleháme žloutky a nakonec i mouku s kakaem.
  2. Jak se těsto spojí necháme ho odpočinout v lednici 90 minut.
  3. Poté opatrně rozválíme asi 4-5 mm vysokou placku kterou umístíme do formy. Pokud zbydou kraje na odřezání je možné je také zapéct a pak nalámat do krému mě ovšem nezbyli.
  4. Propícháme dno těsta aby se moc nezvedlo a je lepší vypékat se zátěží ale sama peču bez ještě se mi nikdy nezkřivil.
  5. Pečeme v roube na 170C 15 minut a dopékáme 15 minut na 160C.

Čokoládová ganash / náplň do dortu

Potřebujeme:

  • 240 g hořké čokolády
  • 180 g smetany (35%)
  • 20g invertního sirupu (glukóza, kukuřičný, javorový / lze nahradit medem) tuto ingredienci můžete vynechat, ale kvalita ganache je s ní lepší
  • 20 g másla
  • 10-15 ml aromatického alkoholu (rum, koňak, calvados) nebo 1 lžička. extrakt (pomeranč, vanilka, mandle)
  • můžete přidat kůru z 1/2 pomeranče
  • 150g ořechu mě se libí do dortu vlašské

Příprava:

  1. Ořechy nakrájíme na středně velké kousky, pokud máme zapečené zbytky korpusu tak ty také na zhruba stejně velké kousky.
  2. Máslo s čokoládou a smetanou rozpustíme na vodní lázni i s kúrou, pokud se pro ni rozhodneš.
  3. Necháme mírně vychladnout a přidáme koňak.
  4. Čast krému nalejeme do korpusu posypeme ořechy a sušenkami, a tak opakujeme dvakrát nakonec z vrchu zalijeme zbytek krému.

Čokoládové zrcadlo

Potřebujeme

  • 70 g vody
  • 70 g cukru
  • 20 g kakaa
  • 65 g smetany (35 %)
  • 7 g želatiny po nabobtnání zahřejte 5-10 sekund (nepřipal) v mikrovlnce / nebo ve vodní lázni do úplného rozpuštění

Postup:

  1. Čokoládové zrcadlo je lepší dělat už z večera ale da se také na začátku pečení dortu aby se dobře ochladilo.
  2. Smetanu z kakaem a vodou přivedeme k varu a vmícháme kakao.
  3. Necháme odpočinou 10-15 minut a vmícháme želatinu. Pořádně rozmícháme.
  4. Necháme v lednici přes noc v potravinářské folii.
  5. Před konečným vylitím na dort rozpustíme na vodní lázní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru