Už jako malá jsem milovala korejskou mrkev. I když řekla bych že ji pro mě vždy dělali o něco méně ostrou, než by se dala čekat. A po soustě pokusech si myslím, že jsem našla recept, který se opravdu podobá salátu jak si ho pamatuju. Navíc korejská mrkev se dá používat i jako doplněk do jiných salátu, a nejen jako samostatný salát.
Potřebujeme:
- 1 kg mrkve
- 1 cibule
- 4-6 stroužků česneku
- 1 čajová lžíce soli
- 1 čajová lžíce cukru
- 2-3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžíce pepře
- 1/2 čajové lžíce červené papriky pálivé
- 1/2 čajové lžíce kurkumy
- 1 čajová lžíce koriandru
- 1 čajová lžíce majoránky
- 1,5 lžíce bio jablečného octa
Způsob přípravy:
- Mrkev nečištěnou naložíme do studené vody a necháme hodinu.
- Mrkev očistíme a nastrouháme na struhadle na korejskou mrkev.
- Nastrouhanou mrkev posypeme solí a promačkáme rukama. Nakrájíme cibuli najemno.
- V mase mrkve uděláme důlek, do kterého vymačkáme česnek a jej zasypeme cukrem.
- Zbytek kořenní smícháme v misce, na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme cibuli do zlata.
- Do horkého oleje s cibulí přisypeme kožení, pořádně zamícháme.
- Horkou směs vylijeme ca cukr v micce s mrkví necháme chviličku stát a pak pořádně promícháme
- Můžeme dávat mrkev do zavařovacích sklenic a do ledničky.
Nejlepší je korejská mrkev na den třetí až čtvrtý.