Jedno z opravdu zdravých jídel. Kysané zelí se dá jíst jako příloha k masu nebo jako salát když do kvašeného zelí přidáme ještě zeleninu. Kysané zelní je bohaté nejen na probiotika ale také na probiotika. Díky tomu pomáhá naší imunitě.
Potřebujeme:
- 3kg bílého zelí
- 3 mrkve
- 7 bobkových listů
- 1 vrchovatou lžicí himalájské soli
- Kdo chce muže přidat trochu pepře nebo kmínu
Postup:
- Zelí drobně nakrájíme, mrkev očistíme a nastrouháme nejlépe na korejském struhadle.
- Posypeme soli a kořením, a pořádné rukama promačkáme aby mírně vyšla šťáva.
- Poté naskládáme do sklenice ideálně 3 litrové tak že co pár lžic uhutníme na dně, a co několik pater můžeme proložit bobkovým listem.
- Necháme na tmavém teplém miste fermentovat tři dny, několikrát denně propíchneme vařečkou nebo špejlí až na dno aby vyšli bublinky.
Doporučuji dat pod sklenici misku nebo plech a vyteklou šťávu nalívat zpátky.