I když bych nerada napsala že to je dneska trend jíst bez cukru a mouky a tento mandlový dortík to splňuje. Tak já sama nejsem zastáncem vyřazení mouky z jídelníčku na pořád. Mám pořád pocit, že ano dnes se moučných produktů jí mnohem víc než dřív ale jejich malé množství ještě nikoho nezabilo 😊
Ale v receptu na tento švédský dort nebudeme přidávat ani cukr ani mouku teda když se rozhodneš vařit salko sama a pokud chceš použít to o co se dá v obchode zas tolik ho tam není abys se musela bát toho cukru co obsahuje.
Sama sem dort pekla i s domácím salkem i s tím z obchodu skrz rychlost protože domácí slazené mléko na erythritolu je zhruba na hodinu a navíc mělo by stát při pokojové teplotě aspoň 3h.
Co budeme potřebovat:
- Mandlové lístky na ozdobu
Těsto:
- 200 gramů mletých mandlí (Kupuji neloupané mandle melu je doma sama líbí se mi tak víc než z loupaných)
- 100 gramů sladidla (nebo cukru) sama jsem použila 60g erythritol, kdo ovšem má rad sladší doporučuju dát 100g
- 4 bílky
Na krém:
- 4 žloutky
- 120 ml tučné smetany
- 50 gramů zahuštěného sladkého mléka (salko nebo domácí)
- 60 gramů másla pokojové teploty
- 90g mascarpone
Způsob vaření:
Korpus
- Bílky ušlehejte se sladidlem (cukrem) do tuhého sněhu a opatrně vmícháme do mletých mandlí.
- Na pečící papír nakreslíme kruh 18-20 cm, rozetřeme polovinu těsta podle nakresleného kruhu a zarovnáme. To samé i z druhou polovinou.
- Takto pečeme 2 korpusy při teplotě 180-190 stupňů do zlatova (20-25minut).
Krém
- Smícháme žloutky, slazené mléko a smetanu a vaříme na středním ohni za stálého míchaní do zhoustnutí.
- Necháme směs zchladnout.
- Máslo vyšleháme do běla přidáme mascarpone a smícháme s vychladlým krémem.
- Zchlazený korpus potřeme menší polovinou krému.
- Položíme na něj druhý a potřeme zbylým krémem i trochu po okraji dortu.
- Nakonec posypeme osmaženými plátky mandlí.
- Dort dáme na 3-4 hodiny do lednice.