OurLive

Mandlový Ikea dort bez cukru – Švédský mandlový dort

I když bych nerada napsala že to je dneska trend jíst bez cukru a mouky a tento mandlový dortík to splňuje. Tak já sama nejsem zastáncem vyřazení mouky z jídelníčku na pořád. Mám pořád pocit, že ano dnes se moučných produktů jí mnohem víc než dřív ale jejich malé množství ještě nikoho nezabilo 😊

Ale v receptu na tento švédský dort nebudeme přidávat ani cukr ani mouku teda když se rozhodneš vařit salko sama a pokud chceš použít to o co se dá v obchode zas tolik ho tam není abys se musela bát toho cukru co obsahuje.

Sama sem dort pekla i s domácím salkem i s tím z obchodu skrz rychlost protože domácí slazené mléko na erythritolu je zhruba na hodinu a navíc mělo by stát při pokojové teplotě aspoň 3h.

Co budeme potřebovat:

  • Mandlové lístky na ozdobu

Těsto:

  • 200 gramů mletých mandlí (Kupuji neloupané mandle melu je doma sama líbí se mi tak víc než z loupaných)
  • 100 gramů sladidla (nebo cukru) sama jsem použila 60g erythritol, kdo ovšem má rad sladší doporučuju dát 100g
  • 4 bílky

Na krém:

  • 4 žloutky
  • 120 ml tučné smetany
  • 50 gramů zahuštěného sladkého mléka (salko nebo domácí)
  • 60 gramů másla pokojové teploty
  • 90g mascarpone

Způsob vaření:

Korpus

  1. Bílky ušlehejte se sladidlem (cukrem) do tuhého sněhu a opatrně vmícháme do mletých mandlí.
  2. Na pečící papír nakreslíme kruh 18-20 cm, rozetřeme polovinu těsta podle nakresleného kruhu a zarovnáme. To samé i z druhou polovinou.
  3. Takto pečeme 2 korpusy při teplotě 180-190 stupňů do zlatova (20-25minut).

Krém

  1. Smícháme žloutky, slazené mléko a smetanu a vaříme na středním ohni za stálého míchaní do zhoustnutí.
  2. Necháme směs zchladnout.
  3. Máslo vyšleháme do běla přidáme mascarpone a smícháme s vychladlým krémem.
  1. Zchlazený korpus potřeme menší polovinou krému.
  2. Položíme na něj druhý a potřeme zbylým krémem i trochu po okraji dortu.
  3. Nakonec posypeme osmaženými plátky mandlí.
  4. Dort dáme na 3-4 hodiny do lednice.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru