Nejste si jisti, co vařit na večeři? Už jste měli dnes měli dlouhý den, a už maje hlad hodila by se rychlá večeře? Vybrala jsem pro vás recepty, které lze připravit maximálně za půl hodiny.
Při přípravě rychlé večeře je nejlepší zvolit recepty, pro které nejsou požadovány více než tři nebo čtyři hlavní ingredience, což zkracuje dobu čištění a přípravy produktů.
Těstoviny s tuňákem a kukuřicí
Doba přípravy:
10 minut
Potřebujeme:
- 1 polévková lžíce olivový olej
- 1 polévková lžíce nasekaný česnek
- 2 lžíce nasekané bílé cibule
- 1 plechovka plátky tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 šálek konzervované kukuřice
- 1/2 šálku smetany
- Sůl, pepř
- 2 1/2 šálků vařených těstovin fusilli lespí použít expres
- Parmazán – strouhaný nemusí být
- Nasekaná petržel – na ozdobu
Způsob přípravy:
- Rozehříjte olivový olej v pánvi na mírném ohni. Česnek, cibuli a tuňáka restujte 2–3 minuty.
- Přidejte kukuřici a smetanu; dobře promíchejte a vařte 1-2 minuty. Ochutnejte solí a pepřem.
- Nalijte omáčku na vařené těstoviny těsně před podáváním. Posytpte parmazánem a ozdobte petrželkou.
Lečo s vejcem
Doba přípravy:
30 minut
Potřebujeme:
- 4 vejce
- 1 cibule
- 2 sladké červené papriky
- 2 papriky „Belozerka“
- 3 rajčata
- Olivový olej podle chuti
- Zelení – podle chuti
- Sůl podle chuti
Způsob přípravy:
- Cibuli nakrájíme na kroužky.
- Rozehřejeme pánev s olivovým olejem a smahneme na ní cibuli.
- Poté přidáme nakrájenou papriku s rajčaty a necháme asi 10 minut vařit. Pak zalijeme vejcem a udržujeme na ohni, dokud se nevaří.
- Nahoře můžete podle chuti přidat zelení a sůl.
Ryby v ořechové strouhance
Doba přípravy:
30 minut
Potřebujeme:
- 750 g ryb (treska, štikozubec)
- 2 vejce
- 100 g mouky
- 4 lžíce slunečnicový olej
- 50 g loupaných vlašských ořechů
- 50 g strouhanka
- Sůl, pepř
Způsob přípravy:
- Rybu nakrájejte na porce, pokapeme citronovou šťávou. Okořeňte a obalte v mouce
- Odstraňte citronovou kůru. Vymačkete citronovou šťávu. Nasekejte ořechy. Smíchejte a přidejte strouhanku.
- V samostatné misce rozbíjte vejce, přidejte sůl. Rybu v v mouce ponořte, poté obalte v připravené strouhance a smažte na každé straně čtyři minuty.
- Po vaření položte ryby na talíř.
- Podáváme s zelení, plátky citronu
Salát s avokadem a mozarelou
Doba přípravy:
15 minut
Potřebujeme:
- 1 kus avokáda
- 1 krabičku rukoly
- 1 kus mozarely
- 5 rajčat
- 1 polívkovou lžíci olovového oleje
Dle chuti mužete prodat olivy nebo vlašské ořechy doporučuji nekombinovat.
Salátu bude hodně připravte si větší misku.
Způsob přípravy:
- Avokádo ocistíme a nakrájime na kostičky. Mozarelu nakrájíme na kostičky.
- Nakrájime rajcata na drobne kousky nebo použíjte jednu a půl vaničky chary rajčat a ty nakrájejte jen na pulky.
- Vložíme do mislky rukolu rajčata avokádo a mozarelu a zalijeme olivovým olejem. Vše důkladně promícháme a podáváme.
Smažená rýže
Doba přípravy:
30 minut
Potřebujeme:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 vejce
- 2 1/4 lžíce sójové omáčky
- 1 dílek nasekaný česnek
- 1 lžíce oloupaného strouhaného zázvoru
- 1 svezek sasekané jarní cibulky
- 225g vepřového masa nakrájeného na tenké proužky
- 2 kusy mrkeve nakrájené na tenké proužky
- 1/2 šálkumraženého hráseku
- 2 šálky vařené rýže
- 2 lžíce rýžového oceta
- V pánvi wok nebo velké pánvi rozehřejeme 1 polévkovou lžíci oleje na vysokou teplotu. Mezitím v malé misce lehce rozšleheháme vejce s 1/4 lžičkou sojové omáčky. Přideáme vejce na pánev a promícháme. Vaříme bez míchání minutu, pak smotáme do role pomocí chychynské špachtle. Položíme vejce na pracovní plochu a nakrájíme na plátky široké 1 cm.
- Do wok pánce nalijte 1 polévkovou lžíci oleje. Přidáme česnek, zázvor a cibuli. Vaříme za stálého míchání až do vůně po dobu 30 sekund. Přidáme vepřové maso a smažíme, mícháme maso dřevěnou lžící, dokud se neuvaří.
- Přidáme mrkev, hrášek a rýži a promícháme. Dále přidáme vařené vejce, 2 polévkové lžíce sojové omáčky, ocet a vaříme za stálého míchání asi 2 minuty. V případě potřeby nalijeme trochu vody.
- Posypeme nasekanou zelenou cibulkou a podáváme.
Nevypbali jste si zkuste ještě 8 rychlých receptů na večeři.